Slingeland streng op corona-risico

DOETINCHEM - Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem heeft zich goed voorbereid op het corona-virus. Er zijn tal van maatregelen getroffen, die enerzijds verregaand zijn, maar anderzijds noodzakelijk om de continuïteit van de acute zorg in de regio in de komende weken te waarborgen.

De eerste eis is meteen een heel essentiële: wie vermoedt dat hij of zij besmet is met het corona-virus of klachten heeft als verkoudheid, hoesten of koorts moet thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts.

Verder gaat het Slingeland afspraken op de polikliniek uitstellen of omzetten naar een telefonische afspraak. De arts bekijkt per patiënt of dit mogelijk is. Door de toestroom van patiënten naar het ziekenhuis te beperken wordt het risico van verspreiding van corona verkleind. Als een afspraak gewijzigd wordt krijgt de patiënt bericht. Wel wordt de patiënt verzocht om alleen naar de afspraak te komen. Alleen als de hulp van een begeleider strikt noodzakelijk is, mag er één persoon meekomen. Handen worden overigens niet meer geschud.

Operaties
Corona heeft ook gevolgen voor het operatieprogramma van het ziekenhuis. Het Slingeland ziet zich genoodzaakt om een groot aantal niet-spoedeisende operaties uit te stellen. Dit is nodig om materialen, kamers en inzet van personeel te bewaren voor de verwachte toename van het aantal corona-patiënten in Nederland. De betrokken patiënten krijgen zo spoedig mogelijk bericht. Zodra de situatie het toelaat wordt een nieuwe afspraak gepland.

Verder zijn de regels voor bezoek aangescherpt. Een patiënt mag nog maar één bezoeker per dag ontvangen. Patiënten met (verdenking van) corona mogen helemaal geen bezoek, conform het beleid van de GGD. Hun enige contactmogelijkheid is de telefoon of videobellen.

Op deze regel gelden drie uitzonderingen: bij kraamvrouwen met corona mag de partner op bezoek komen; bij kinderen met corona mag één ouder per dag op bezoek komen; terminale patiënten met corona mogen maximaal vijf bezoekers ontvangen maar nooit meer dan drie tegelijk. De eerste contactpersoon van de patiënt bepaalt welke vijf mensen dit zijn.

Bijeenkomsten
Alle bijeenkomsten in het ziekenhuis waaraan patiënten en/of externen deelnemen, worden geannuleerd tot en met april. Daaronder vallen symposia, voorlichtingsbijeenkomsten, kerkdienst en vergaderingen). Alleen als een bijeenkomst onderdeel is van de behandeling en belangrijk voor de continuïteit van de zorg (bijvoorbeeld ter voorbereiding op een operatie) kan hierop een uitzondering gemaakt worden, tenzij de specialist anders oordeelt.

Meer antwoorden op vragen zijn te vinden op de website van het ziekenhuis of via informatienummer 088-0554300, dagelijks bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. Ook kan worden gemaild aan corona@santiz.nl.


www.slingeland.nl