Eetcafé Jansen & Jansen in Hengelo kan niet wachten tot men de gasten weer mag verwelkomen. Foto: Jan Hendriksen.
Eetcafé Jansen & Jansen in Hengelo kan niet wachten tot men de gasten weer mag verwelkomen. Foto: Jan Hendriksen.

Ook Bronckhorster horeca past zich aan

BRONCKHORST – "De sluiting op 15 maart zal een dag zijn om nooit meer te vergeten. De Gouden Karper gaat richting honderd jaar familiebedrijf en deze tijden kennen wij niet. Ieder jaar zijn wij hooguit drie dagen gesloten voor verbouwingen, een personeelsuitje en Oudejaarsdag. Nu al bijna vier weken de deuren zijn gesloten, is onwerkelijk", zo verklaart Elisabeth Remmelink van hotel-café-restaurant De Gouden Karper in Hummelo.

Door Jan Hendriksen

Het coronavirus zorgt ook voor ingrijpende gevolgen voor de horecabranche. Op zondag 15 maart werden er verregaande maatregelen vanuit de overheid genomen om het virus te bestrijden. Alle eet- en drinkgelegenheden moesten de deuren sluiten. De maatregelen gelden sowieso nog tot en met dinsdag 28 april. Met alle begrip voor dit besluit heeft het echter wel desastreuze invloed op de horecasector. Wat de concrete gevolgen gaan zijn voor de horecabranche is nu nog niet bekend en hangt af van de duur en verspreiding van het virus.

Wat wel zeker is, is dat er financiële gevolgen zijn. Ondernemers in de horecasector worden in de gemeente Bronckhorst ook hard geraakt. De Gouden Karper is echter niet bij de pakken neer gaan zitten en is een afhaal- en bezorgservice gestart. Elisabeth Remmelink: "Het is fijn om op deze manier, weliswaar op gepaste afstand, nog iets voor de gasten te kunnen betekenen. Ook is het prettig om betrokkenheid met de medewerkers te houden, want al vier weken verplichte 'vakantie' is niet niks. Op deze manier komen zij zo nu en dan even helpen. Maar veel is het niet, het grootste gedeelte van de weken zijn ze thuis. Hoe ons jaar er verder uit zal gaan zien, weten wij niet, er zijn nauwelijks boekingen, gasten wachten af. Wij hopen op betere tijden en het allerbelangrijkste in goede gezondheid."

Marco Jansen van Eetcafé Jansen & Jansen in Hengelo (G) laat weten dat toen men op de bewuste avond half maart met een half uur leeg moest zijn, het wel even schrikken was. "Ik heb er die nacht slecht van geslapen en dacht toen bij mezelf: en nu? We hadden net onze zaak verbouwd en daar behoorlijk wat van onze reserves ingestoken, dus het was niet echt een fijn moment om dit te horen. Maar ik dacht vooral ook aan de gezondheid van alle mensen, die is natuurlijk het meest belangrijk van allemaal."

Al snel dacht Jansen: "Als onze gasten niet bij ons kunnen komen, dan gaan wij naar onze gasten toe met een lekkere maaltijd. Ik heb toen direct op maandagmorgen met ons vaste team gezeten en een plan gemaakt om een bezorgdienst op te zetten. We hadden gelukkig al een webshop op onze website zitten die we vrij snel konden ombouwen, met hulp van een vakman, voor onze bezorgdiensten." Eetcafé Jansen & Jansen heeft vanaf dag één dus eigenlijk heel erg snel geschakeld, waardoor men de woensdag na het sluiten direct gestart is met bezorgen. Marco: "Dit gaat gelukkig redelijk goed waardoor ik wat van onze kosten kan dekken, maar natuurlijk lang niet alles. We zijn nu met onze vaste medewerkers vijf dagen in de week hiermee bezig en doen dit met veel plezier. Maar we kunnen niet wachten tot we onze gasten weer mogen verwelkomen in ons eetcafé."