Als eerste locatie introduceert Natuurmonumenten in Vorden op landgoed Hackfort betaald parkeren. Foto: Jan Hendriksen.
Als eerste locatie introduceert Natuurmonumenten in Vorden op landgoed Hackfort betaald parkeren. Foto: Jan Hendriksen.

Natuurmonumenten introduceert betaald parkeren op landgoed
Hackfort

'Eerlijkere verdeling onder de bezoekers die gebruik maken van alle faciliteiten'

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Natuurmonumenten introduceert als beheerder van natuurgebied en landgoed Hackfort dat er in Vorden als eerste locatie in Nederland betaald moet worden als men, op de vorig jaar nieuw aangelegde parkeerplaats aan de Baakseweg, zijn of haar auto wil parkeren. Vorige week zijn hiervoor speciale slagbomen bij de ingang van de parkeerplaats geplaatst en op korte termijn wordt de betaalzuil geplaatst. Vorden heeft daarmee dus een landelijke primeur. Maar deze primeur wordt door sommige Vordenaren sceptisch ontvangen.

Iedereen kan in de komende maand(en) nog in- en uitrijden aan de Baakseweg zonder parkeerbijdrage. In de loop van dit voorjaar gaat de bijdrage in op de parkeerplaats. De bijdrage is 1,75 euro per uur, met een maximum van 7 euro per dag. Er zullen in deze periode, op drukke momenten, gastheren en -vrouwen aanwezig zijn voor uitleg en hulp bij het parkeren. Leden van Natuurmonumenten parkeren gratis op vertoon van de ledenpas.

Het beheer van het landgoed met zijn natuur, vele erfgoed en recreatieve voorzieningen is kostbaar. "Natuurmonumenten wil de kosten voor het beheer en onderhoud van natuurgebieden en landgoederen eerlijker gaan verdelen en gaat daarom aan bezoekers die met een auto komen een bijdrage vragen voor parkeren. Voor leden van Natuurmonumenten blijft parkeren gratis, want zij dragen immers via hun lidmaatschap al bij."

De oude

parkeerplaats

aan de andere

zijde van

Kasteel

Hackfort

zal afgesloten

worden

" Met invoering van de parkeerbijdrage voor niet-leden helpen alle bezoekers mee aan het onderhoud van een dure voorziening, om zo de natuur te beschermen en voor iedereen toegankelijk te houden. De subsidies die Natuurmonumenten ontvangt, zijn voor het onderhoud van deze extra voorzieningen namelijk bij lange na niet toereikend", zo verklaart boswachter communicatie en beleven Anouk Ballot van Natuurmonumenten Achterhoek.

De oude parkeerplaats aan de andere zijde van Kasteel Hackfort zal afgesloten worden.

Toegankelijk
Anouk Ballot laat nadrukkelijk weten dat de betaalde parkeerplaats absoluut niet moet worden gezien als entree voor een natuurgebied zoals landgoed Hackfort. "De natuur blijft toegankelijk voor iedereen. Door het gesprek met niet-leden aan te gaan, hopen we ze te laten beseffen dat we een vereniging zijn waarbij we de gebieden dankzij onze leden kunnen beheren. Natuurlijk krijgen we ook kritische vragen. En terecht. Wij vinden het zelf ook best spannend. Zeker om de eerste van de Natuurmonumententerreinen in Nederland hiermee te zijn. Tegelijkertijd zien we dat meer organisaties hiertoe overstappen of dit overwegen. In het veld krijgen we nu al goede, positieve reacties. Men snapt het wel. De eerste niet-leden zijn zelfs al lid geworden", aldus Ballot.

Exploitanten

Keuken van

Hackfort:

'Het heeft

ongetwijfeld

impact op

onze exploitatie'

Dubbel gevoel
De exploitanten Boudewijn en Lindsay de Bakker van horecaonderneming Keuken van Hackfort hebben een dubbel gevoel bij de introductie van het betaald parkeren nabij hun bedrijf. Sinds drie jaar exploiteert het tweetal Keuken van Hackfort. "Het heeft ongetwijfeld impact op onze exploitatie. Het betaald parkeren zal zeker enkele bezoekers afschrikken. Gelukkig hebben we wel afspraken kunnen maken over groepen voor bijvoorbeeld besloten bijeenkomsten en concerten", verklaart Boudewijn de Bakker. Anderzijds heeft De Bakker ook begrip voor het betaald parkeerbeleid van Natuurmonumenten. "Men wil de kosten voor het beheer en onderhoud van natuurgebieden en landgoederen eerlijker gaan verdelen tussen leden en niet-leden die gebruik maken van alle faciliteiten."

Vragen
Landgoed Hackfort is een van de vijftig meest bezochte natuurgebieden van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten ontvangt jaarlijks zo'n vijftig miljoen bezoekers in haar gebieden, die uit in totaal ruim 100.000 hectare bestaan. Daarvan parkeren er ongeveer 3,5 miljoen per jaar. Anouk Ballot: "En dat is best heel veel. Onze mooie vereniging faciliteert dit met meer dan 5.000 parkeerplekken en zorgt bovendien vanaf de parkeerplekken voor bankjes, paden en bewegwijzerde routes. Een parkeerplaats is doorgaans een dure voorziening. Het vragen van de parkeerbijdrage is ook bedoeld om het gesprek met deze bezoekers aan te gaan."

Ballot kan zich voorstellen dat Vordenaren hier vragen over hebben. "We zijn altijd bereid om persoonlijk een toelichting hierop te geven. Ook in deze tijd zijn we bereikbaar op BEachterhoek@natuurmonumenten.nl. En op Hackfort zijn regelmatig (vrijwillige) boswachters aanwezig die veel kunnen toelichten."

Als eerste locatie introduceert Natuurmonumenten in Vorden op landgoed Hackfort betaald parkeren. Foto: Jan Hendriksen.