De supermaan na maansopkomst op 7 april 2020. Foto: Liesbeth Spaansen
De supermaan na maansopkomst op 7 april 2020. Foto: Liesbeth Spaansen

Supermaan super zichtbaar

ACHTERHOEK – Doordat de maan een elliptische baan om de aarde aflegt, varieert de afstand tussen maan en aarde. Op het moment dat de maan het dichtst bij de aarde staat, is deze feller en groter dan normaal en dan wordt gesproken van een supermaan. Op woensdag 8 april gebeurde dit voor de derde keer in 2020.

Door Liesbeth Spaansen

Op weeronline.nl stond dat deze supermaan goed te zien was, maar concurrentie zou hebben van wolken. In de Achterhoek echter was de hemel helder en was de maan al duidelijk te zien vanaf de maansopkomst dinsdag 7 april. Rond de klok van 23.00 uur stond de maan op 98% zichtbaar en woensdag 8 april om 4.35 uur stond deze vol aan de hemel.
De maan (Latijns: luna) is de enige natuurlijke satelliet van de aarde en staat elk jaar dertien keer vol aan de hemel. Een supermaan, die ongeveer 7% groter en 14% helderder dan normaal lijkt, komt normaal gesproken een paar keer per jaar voor en dit volgt elkaar op. De oorzaak ligt in het feit dat de maan een helft van het jaar dichtbij de aarde staat en de andere helft juist veraf door de elliptische (eivormige) baan die de maan om de aarde draait. De gemiddelde afstand tussen de maan en de aarde is 384.000 kilometer. Bij een supermaan staat de maan ongeveer 357.000 kilometer van de aarde af. Naast het feit dat de maan een inspiratiebron is voor vele verhalen, kan de maan ook van invloed zijn op mensen. In acht nemend dat de maan serieus enorme krachten heeft, eb en vloed worden door de aantrekkingskracht ervan samen met de zon veroorzaakt, kan dit ook effect hebben op emoties, gedachten en situaties, energie, creativiteit en concentratie. Naast een astrologische horoscoop bestaat er ook een maanteken-horoscoop. Op de traditionele jaarkalender staan de maanden en dagen vermeld, de maankalenders zijn gebaseerd op de cyclus van de schijngestalten van de maan, zoals de traditionele Chinese kalender, de islamitische en de joodse kalender. In het hindoeïsme en het boeddhisme gebruikt men de hindoe maankalender als leidraad in het religieuze leven en de bepaling van de feest- en gedenkdagen. Als christelijke feestdag wordt Pasen aan de hand van de volle maan bepaald, dit wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente, dit jaar op 12 april.
De nacht van 8 april stond de derde grotere en fellere maan van 2020 zichtbaar aan de hemel. De eerste was in februari tijdens storm Ciara, deze maan veroorzaakte een springtij, de tweede op 9 maart. De eerstvolgende supermaan, nummer vier, is te zien op 7 mei.