Luci (achteraan) toont met haar collega’s Susan (midden) en Jonelle de handgemaakte mondkapjes. Foto:
Luci (achteraan) toont met haar collega’s Susan (midden) en Jonelle de handgemaakte mondkapjes. Foto:

Handgemaakte mondkapjes beschermen medewerkers Buurtzorg Hengelo

HENGELO - In slechts een paar weken tijd heeft het coronavirus ervoor gezorgd dat de wereld er heel anders uitziet. In welke sector je ook actief bent, de coronacrisis raakt ons allemaal. De medewerkers van Buurtzorg Hengelo kregen vanaf half maart het advies om stoffen mondkapjes te gebruiken tijdens hun werk. Maar hoe kom je daar zo snel aan? Een gesprek met medewerkster Luci Limbeek, die de productie van de handgemaakte mondkapjes succesvol coördineerde.

Door Ceciel Bremer

De Keijenborgse Luci Limbeek genoot van haar vakantie toen de coronacrisis uitbrak. Ze zag het bericht dat haar werkgever Buurtzorg Hengelo communiceerde aan alle medewerkers, om het advies van het RIVM te volgen en voortaan stoffen mondkapjes te dragen tijdens het werk. Maar die bleken niet meer voorradig te zijn. Luci: "Ik dacht meteen: wat kan ik doen om mijn collega's te helpen? In de communicatie vanuit onze organisatie zat ook een link naar een patroon om zo'n mondkapje zelf te naaien dat voldoet aan de voorwaarden. Ik wilde me nuttig maken en dacht meteen: hier ga ik me mee bezighouden." Ze kende een dorpsgenote die erg handig is met de naaimachine, benaderde haar en kreeg direct een positieve reactie. "Ze vond het hartstikke leuk en was blij dat ze wat kon doen. Zij kende op haar beurt weer een vrouw uit Toldijk die eveneens enthousiast reageerde. En zo benaderde ik nog een paar mensen. Er kwam een groep tot stand die heel fanatiek aan de slag ging met naaien. Ik merkte dat al die vrijwilligers het heel fijn vonden om iets te kunnen doen."

Keukenpapier ertussen
Nog even terug naar de mondkapjes waar al veel over gezegd en geschreven is. Hoe zit dat nu precies? "De meningen in de thuiszorgorganisaties, ook hier in Bronckhorst, verschillen nogal. Vanuit Buurtzorg wordt geadviseerd stoffen mondkapjes te gebruiken ter preventie. Op het moment dat iemand mogelijk corona heeft, gaan we over op de officiële kapjes. Buurtzorg volgt hierin het advies van het RIVM op. Het is een advies, dat betekent je mag het doen maar het hoeft niet per se. Dat advies luidt: gebruik dubbele stoffen mondkapjes met een velletje keukenpapier ertussen. Op internet lees je dat er ook een koffiefilter in kan. Of zelfs een inlegkruisje maar dat ademt veel te zwaar, hebben we gemerkt. Dat is te dik materiaal", legt de Keijenborgse uit.

Stof en elastiek
Alle dertig medewerkers van Buurtzorg Hengelo hadden natuurlijk mondkapjes nodig en om ze niet elke dag te hoeven wassen - "we mogen ze maar maximaal drie uur op, dan zijn ze verzadigd" - was het streven er tien per medewerker te maken. Dat betekende dus driehonderd handgemaakte mondkapjes in totaal. Een hele klus, maar gelukkig konden Luci en haar collega's rekenen op vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen staken.

"Volgens de richtlijnen moeten de kapjes op zestig graden worden gewassen. Daarom leek het ons handig om zoveel mogelijk met witte stof te werken, zodat de kapjes niet snel verkleuren na een aantal wasbeurten. Veel vrijwilligers hadden zelf bruikbare stof liggen en de rest kregen we bijeen via een oproep op Facebook. Het elastiek voor de kapjes was een groter probleem. Het leek wel of ineens iedereen zelf kapjes aan het naaien was. In diverse lokale winkels was het uitverkocht, maar uiteindelijk is het toch gelukt en hebben we ook een deel gesponsord gekregen."

Kans op besmetting verkleinen
In twee weken was de klus geklaard. "We hadden er zelfs meer dan driehonderd. Wat we te veel hebben, gaat naar een centraal verdeelpunt van onze organisatie, want we horen dat collega's van andere teams een tekort hebben", licht Luci toe.

En hoe bevallen de stoffen mondkapjes? "Laat ik benadrukken dat we met deze kapjes corona natuurlijk niet voorkomen. We gebruiken ze alleen bij cliënten die geen symptomen hebben die wijzen op corona en alleen als we de cliënt verzorgen op minder dan 1,5 meter afstand. De kapjes verkleinen de kans dat we onze cliënten besmetten. Wij zijn ermee geholpen, onze cliënten zijn ermee geholpen en de vrijwilligers die de kapjes hebben gemaakt zijn blij dat ze hulp konden bieden. Mooi toch."