De liquidambar, ofwel amberboom, staat bij de ingang van de Aldi in Vorden. Foto: PR
De liquidambar, ofwel amberboom, staat bij de ingang van de Aldi in Vorden. Foto: PR

Platanen en amberboom geplant op parkeerterrein Aldi

VORDEN - Conform het advies van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst zijn op het parkeerterrein van de vernieuwde ALDI aan De Bleek in Vorden vier platanen geplant en bij de ingang een liquidambar, een amberboom. Dat gebeurde in overleg met Vitale Kern Vorden.

De gewone plataan is een zeer sterke boom die vroeger ook langs de gehele Zutphenseweg in Vorden stond. De boom kan uitgroeien tot een fors exemplaar met een flinke kroon en veel schaduw, wat zeker in de zomer gunstig is voor een parkeerterrein. De plataan kan goed tegen droogte en warmte en heeft ook geen last van welke plaag dan ook. De gewone plataan is bovendien een statige boom, en dat past bij dit deel van het dorp, tegenover kasteel Vorden.
Voor de plek bij de ingang van de supermarkt is gekozen voor een liquidambar styraciflua. Deze amberboom kleurt in de herfst mooi dieprood. Ook deze boom levert veel schaduw en heeft geen last van ziektes.
De voorgestelde en gekozen stammaat van 16 tot 18 cm geeft vanaf het begin al wat stevigere bomen op het terrein. Voor een goede groei van de bomen is het wel van belang dat er voldoende onbestrate ruimte om de stam is. Dat is op dit moment (nog) niet het geval. Op het oorspronkelijke iets grotere parkeerterrein ontbraken bomen of ander groen.

COOP
Bij de andere nieuwe supermarkt in Vorden, de COOP aan de Zutphenseweg komt dit jaar ook nog een flinke boom (stammaat 20 tot 25 cm). Deze moet geplant worden aan de straatzijde. Dat was de voorwaarde die de gemeente stelde voor het afgeven van een kapvergunning voor vier bomen achter het voormalige pand van de Rabo: drie haagbeuken en een esdoorn. Deze zijn afgelopen januari verwijderd om de aanleg van enkele parkeerplaatsen mogelijk te maken.

Een van de platanen bij de Aldi. Foto: PR