Pubquiz

Uit welk land komt zangeres Helene Fischer van oorsprong? Wat is er spreekwoordelijk met je aan de hand als je water in de kelder hebt staan? Welke landen grenzen er aan Venezuela? Uit welke serie komt het nummer Bella Ciao? En heeft een olifant botten in z'n slurf, ja of nee?

Op de vraag of je voor een pubquiz per se een pub nodig hebt, blijkt het antwoord dezer dagen ook 'nee' te zijn. De quizzen schieten online als paddenstoelen uit de grond. Je kunt in de pauze niet naar de bar voor een biertje en je hebt geen idee tegen wie je speelt, maar het plezier is er niet minder om, zo weet ik inmiddels uit eigen ervaring.

Pas een kwartier voor aanvang ontstaat zaterdagavond het plan. We zijn maar met drie en we noemen ons team De Pierson, vernoemd naar onze vroegere Hengelose basisschool. Onze specialiteiten? Sport! We hebben er eentje die heel veel van auto's weet en in zo'n quiz kan de kennis van een aardrijkskundedocent zomaar goed van pas komen.

Elk vanaf onze eigen bank kijken we naar een scherm met daarop een man van een jaar of veertig in een nette blauwe blouse, de spelleider van de avond. Hij spreekt vanuit een woonkamer ergens in Nederland voor een groot publiek, want aan deze pubquiz doen maar liefst 1131 teams mee. Teams van enkelingen, maar ook complete families.

Via een groepsgesprek staan mijn teamgenoten en ik met elkaar in contact. Dat is niet altijd even handig omdat we ook de spelleider en de geluidsfragmenten willen horen. Af en toe is er discussie. Soms hebben we geen flauw idee. Soms is het een makkie. Eén van ons vult de antwoorden in op een formulier, dat we na elke ronde moeten doorsturen.

Er komen precies nul sportvragen langs. Wel is er een muziekronde. De grote muziekkenner in onze groep blinkt uit door afwezigheid. Toch slaan we ons goed door de wereld van rapper Snelle heen. Ook de autokennis levert – ondanks een voor verwarring zorgende leek – punten op. "Nee, Luuk! Dat logo is niet van Hyundai, dat is Honda!"

Na vier rondes van tien vragen stellen we vast dat ons debuut lang niet gek is verlopen. Zondagmiddag volgt de uitslag via de mail. We zijn geëindigd op een gedeelde 487ste plek, samen met onder meer De Bollewerckjes, Iris en Isabeau, Knollywood, De Weilandjes, team Kaasloempia, Lochem, Twee Bier Twee Wijn en Jovink en de Voederbietels.

Een vervolg komt er zeker. Op bepaalde vlakken kunnen we nog wat versterking gebruiken. Zo zoeken we nog iemand die een hyacint herkent als een hyacint en niet als een chrysant of – nog erger – een hortensia. En wat zou het fijn zijn geweest als één van ons had geweten dat die blonde Duitse schlagerzangeres is geboren in Rusland.