Een ansichtkaart van Kasteel Hackfort is de 2300ste ansichtkaart op de website van Oud Vorden. Foto: Oud Vorden.
Een ansichtkaart van Kasteel Hackfort is de 2300ste ansichtkaart op de website van Oud Vorden. Foto: Oud Vorden.

De 2300ste ansichtkaart van Vorden

Website Oud Vorden passeert barrière met onverwachte vondst

VORDEN - Al sinds lange tijd stond de teller van het aantal ansichtkaarten die Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden op de website heeft gepubliceerd op 2299. Een doorn in het oog van beheerder Wim Jansen, die maar bleef zoeken naar nummer 2300.

Op donderdag 16 april kwam dan toch het verlossende bericht: hij is gevonden, een ansichtkaart van kasteel Hackfort. Wim Jansen omschrijft zijn succesvolle zoektocht op plastische wijze: "Sinds de allesbeheersende corona-crisis is het vooral voor de risicogroepen 'thuisblijven geblazen'. Dat gaat bij sommige mensen gepaard met verveling en meer van dat soort narigheden. Dat is bij ons, met al onze hobby's, juist niet het geval. Het leidde juist tot het inventariseren, controleren en zo nodig digitaliseren van de inhoud van stapels dozen, kistjes en mappen. En dan kom je werkelijk van alles tegen."
"Heel veel foto's heb ik sindsdien gescand en opgeslagen in door mij ontwikkelde mappen, zodat ik ze direct terug kan vinden, als ik ze ooit nog weer nodig heb", vertelt Wim Jansen. "Dit werkje heeft weer een nieuwe verzamelaar in onze familie doen opstaan, want mijn jongste dochter neemt alle door mij verwerkte foto's, die ik door de versnipperaar wilde trekken, mee naar huis en gaat ze daar in mapjes doen, voor 'ja maar, je weet maar nooit', pa'. En ja, dat ken ik, want zo begon het bij mij vroeger ook allemaal. Een overgedragen familie-tick dus."

Stapel
"Uit deze stapel kwam ook een klein pakje ansichtkaarten van de Vordense kastelen tevoorschijn, in de jaren vijftig van de vorige eeuw door mijn moeder gekocht bij boekhandel Hietbrink aan de Zutphenseweg. De controlefreak, die ik nu eenmaal ben, ging toch even kijken of 'wij' die allemaal wel in onze verzameling hebben. Daarbij verwachtte ik geen spectaculaire vondsten. Gewone ansichtkaarten van na de oorlog, het zou wat. Maar toch was er eentje bij waar ik meerdere malen naar moest kijken. En ik bemerkte een heel klein verschil met een kaart uit onze collectie. Eerst beschuldigde ik mezelf er nog van besmet te zijn met het Oudvordense '2300-virus', maar het liet mij niet meer los. Het gebruikte lettertype op 'mijn kaart' was toch duidelijk anders, fijner van structuur, zal ik maar zeggen", aldus Wim Jansen.

Nr 2301
Jansen stuurde de kaart met zijn vermoedens aan Rinus Ilbrink van de Fotocommissie van Oud Vorden om te adviseren in deze netelige kwestie. "
Vervolgens kreeg ik de uitslag van het controle-onderzoek en daar bijgevoegd uitbundige felicitaties: 'Wim, ie hebt den 2300ste kaart in oew bezit, van harte!' Daar zit ik dan, ik ben helemaal geen verzamelaar van dat spul en toch……."
Het bestuur van Oud Vorden feliciteerde Wim Jansen met dit prachtige resultaat en dankte hem voor het vele werk wat daaraan verbonden was. Met daaraan gekoppeld een volgende uitdaging: de zoektocht naar nummer 2301.