Niet veel collega's kunnen Kleijkamp navertellen dat ze bijna vier decennia lang in dezelfde regio en dan ook nog eens in twee buurtdorpen werkzaam zijn geweest. Foto: Jan Hendriksen
Niet veel collega's kunnen Kleijkamp navertellen dat ze bijna vier decennia lang in dezelfde regio en dan ook nog eens in twee buurtdorpen werkzaam zijn geweest. Foto: Jan Hendriksen

Wijkagent Cor Kleijkamp hangt politiepet aan de wilgen

Kleijkamp wordt als wijkagent in Vorden opgevolgd door Paul Stoter

Door Jan Hendriksen

VORDEN/RUURLO - Cor Kleijkamp neemt volgende maand na bijna tien jaar afscheid als wijkagent van Vorden en de kerkdorpen Kranenburg en Wichmond. Daarvoor was de in Ruurlo woonachtige Kleijkamp (61) maar liefst 27 jaar werkzaam als wijkagent in zijn woonplaats, waar hij gekscherend de bijnaam van de 'snorrende bromsnor' had. Jarenlang surveilleerde Kleijkamp namelijk in Ruurlo op een scooter. Dat vervoermiddel nam hij in 2010 bewust niet mee naar Vorden. "Het was toen tijd om van het imago 'bromsnor' afscheid te nemen", zo verklaart de vervroegd uittredende politieagent als we elkaar op een zonovergoten aprildag treffen op het Vordense Marktplein.

Op het Marktplein wordt Kleijkamp direct aangesproken door een Vordenaar die hem erop wijst dat hij problemen heeft met de samenscholing van jongeren in zijn directe woonomgeving die de maatregelen in het kader van het coronavirus overtreden.

Kleijkamp attendeert de Vordenaar er op dat dat probleem de volle aandacht heeft van hem en zijn collega's. "Maar daar zit nu net juist misschien wel de crux. Vroeger hadden we een tekort aan materiaal en nu hebben we een tekort aan personeel om dergelijke signalen direct af te kunnen handelen. Op het ogenblik wordt hier volledig op ingezet. In het verleden had ieder dorp zijn eigen politiebureau. Nu opereren we centraal vanuit de post Doetinchem en hebben we voor de hele gemeente Bronckhorst een 'inloopkantoor' op het gemeentehuis in Hengelo, dat op twee ochtenden in de week geopend is. Dat is overigens wel heel praktisch als we in overleg moeten en we zijn binnen de gemeente op een centrale plaats aanwezig. Maar de talloze reorganisaties en bezuinigingsronden die ik in al die jaren heb meegemaakt, hebben wel tot gevolgd gehad dat we verder van de burger af zijn komen te staan."

Een buurman was er verantwoordelijk voor dat Cor Kleijkamp een kleine veertig jaar geleden bij de politie terecht kwam. "Die werkte namelijk bij de politie en vroeg op een gegeven moment of dat ook niet iets voor mij was. Ik werkte destijds bij een bakkerij in mijn geboortedorp 't Harde", zo vertelt hij.

Na zijn opleiding in Apeldoorn kwam Kleijkamp op de post Lochem terecht en toen er zich in Ruurlo een vacature aandiende was hij er als de kippen bij om voor deze vacature in aanmerking te komen. "Je kon destijds in onderling overleg kiezen welke standplaats je wilde hebben. Postcommandant in Ruurlo was toen Wim van Langen", zo herinnert hij zich nog goed.

Als hij terugblikt op die periode is er heel veel veranderd in de functie van wijkagent in vergelijking met 2020. "We waren vroeger in Ruurlo met z'n tienen allemaal een soort van wijkagent. Als er iemand op een blauwe brommer wat geflikt had, wist altijd wel één van de collega's wie dat was. Nu ben je als wijkagent nog een van de weinige die iets van de bewoners uit het dorp weet. De verhouding wijkagent behoort tachtig/twintig procent te zijn. Tachtig procent in/voor de wijk. Helaas komen we door allerlei omstandigheden daar nu niet aan. Bij de introductie van wijkagent in 2003 was die verantwoordelijk voor de politiezorg in zijn dorp en deed hij het meeste zelf. Dat is nu nog wel zo, maar veel zaken worden nu uitgezet naar specialisten zoals jeugdzorg, evenementen en verkeer."

Voldoening
Niet veel collega's kunnen Kleijkamp navertellen dat ze bijna vier decennia lang in de zelfde regio en dan ook nog eens in bijna twee dezelfde buurtdorpen werkzaam zijn geweest.

"Ik heb genoeg gelegenheid gehad om ergens anders aan de slag te gaan. Maar ik heb geen ambities gehad om uit de regio te vertrekken want ik vond de meeste voldoening bij mijn werk in een kleinere plaats. En wat dat betreft verschillen Vorden en Ruurlo niet veel van elkaar. Misschien lossen de mensen in Vorden bepaalde problematieken zelf iets eerder op. Maar over het algemeen verschillen beide dorpen niet veel van elkaar. In Ruurlo was het voor het thuisfront soms weleens lastig dat ik daar werkzaam was, maar voor het werk bood het veel voordelen. Je leerde de bevolking veel beter kennen omdat je er tussen woont/leeft."

Begeleiden
Nu Kleijkamp de politiepet definitief aan de wilgen hangt, komt er voor hem ruimte om andere 'leuke' dingen te gaan doen. "Ik zou als reisleider zo af en toe naar Afrika gaan om in Botswana, Namibië en Zuid-Afrika mensen die in hun eigen 4x4 rijden te gaan begeleiden. Maar door de coronacrisis is dat even op de lange baan geschoven. Maar ik vermaak me wel. Maak je daarover maar geen zorgen."

Cor Kleijkamp wordt als wijkagent in Vorden opgevolgd door Paul Stoter.

Paul Stoter. Foto: PR