Een archieffoto van het complex van Volkstuin Vereniging Vorden. Foto Rob Schmitz
Een archieffoto van het complex van Volkstuin Vereniging Vorden. Foto Rob Schmitz

Volop actie bij
volkstuinencomplex

'Zo kun je je gedachten even verzetten en je 'losweken' van alle perikelen rondom het coronavirus'

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Ze zijn momenteel nog een van de weinigen die hun grote hobby kunnen uitoefenen. De vijftig leden van Volkstuin Vereniging Vorden. Een beetje anoniem beoefenen ze die grote hobby op het prachtig in het centrum van Vorden wat verscholen gelegen volkstuinencomplex, aan de Nieuwstad langs de Baakse Beek. De leden zijn daar momenteel druk in de weer in onze inmiddels '1.5 meter-maatschappij'. Zeker nu het zaai- en pootseizoen zich aandient en het prachtig voorjaarsweer is. "En dat is een groot voorrecht, we voldoen aan alle coronamaatregelen", zo verklaart secretaris Wilma Koopman van Volkstuin Vereniging Vorden.

Abrupt werden donderdag 12 maart trainingen, repetities, wedstrijden en uitvoeringen van verenigingen - zoals voetbalvereniging Vorden, volleybalvereniging Dash, het Vordens Mannenkoor en Harmonie Vorden - in verband met het coronavirus gestaakt.

Maar wie nog wel wekelijks, en sommigen zelfs dagelijks in deze corona 1.5 meter-maatschappij hun grote hobby kunnen uitoefenen, zijn de vijftig leden van Volkstuin Vereniging Vorden. Het hek van het 1,5 hectare grote volkstuincomplex ging in tegenstelling tot de poort van sportpark 't Grote Veld en de deuren van sporthal 't Jebbink en Het Kulturhus niet dicht. "De percelen van het tuincomplex zijn zo ingericht dat we altijd 1.5 meter uit elkaar kunnen blijven", zo verklaart Wilma Koopman.

De vereniging kent al een lange geschiedenis. In de eerste jaren na de oprichting in 1978 werd er van de voormalige gemeente Vorden grond gepacht op het industrieterrein Het Werkveld en later naast Villa Nuova aan de Zutphenseweg. In 1985 kreeg de vereniging de mogelijkheid om op de huidige locatie langs de Baakse Beek grond te pachten. In juni 1988 kreeg de vereniging een schrijven van de gemeente Vorden waarin werd vermeld dat een voorstel bij de gemeenteraad zou worden neergelegd om de gepachte grond – gelegen achter Het Hoge, nabij de beek – te verkopen. Een jaar later was de aankoop door de volkstuinvereniging een feit. De financiering van deze koop werd mede mogelijk gemaakt door de leden zelf, die aandelen konden kopen à 100 gulden.

Groeiende belangstelling
Vele jaren lang is het ledenaantal van ongeveer veertig stabiel gebleven. De laatste jaren is er echter een groeiende belangstelling voor het fenomeen volkstuin. Het ledenaantal ligt nu op vijftig en het opmerkelijke daarvan is dat er steeds meer jonge leden bijkomen.

Wilma Koopman: "Het is dus een bont gezelschap van jong en oud, mannen en vrouwen, die hun hobby met veel plezier beoefenen. Natuurlijk kom je overal de aardappelen en de boontjes tegen, maar ook de belangstelling voor vergeten groenten als pastinaak en mierikswortel is enorm gegroeid. En mocht men het allemaal niet weten, dan is er altijd een tuinbuurman die je met raad en daad wil bijstaan, want volkstuinieren is ook bij uitstek een sociaal gebeuren."

Nieuwe waterpomp
Voorzitter Ruben Bolink van Volkstuin Vereniging Vorden laat weten dat men ondanks de groei in het ledental nog enkele vrije tuinen in de aanbieding heeft die gehuurd kunnen worden, en dat men onlangs een nieuwe waterpomp heeft laten installeren. "Iets wat wel nodig was na zoveel jaren en wat nu zorgt voor een betere watervoorziening en meer waterdruk voor alle volkstuinen, Het is nu wel zaak dat de leden regelmatig even langskomen om met een gieter de pas ingezaaide groenten - zoals aardappelen, uien, rode bieten, slabonen, tuinbonen, rode bessen, kapucijners, rabarber en aardbeien - van wat water te voorzien. De grond is evenals in de voorgaande twee jaar namelijk alweer behoorlijk droog", aldus de voorzitter.

Zelf betrekt Bolink ook zijn jonge kinderen bij het tuinieren en leert hij ze op die manier de verschillende groenten kennen. "Groenten eten uit eigen tuin smaakt toch het lekkerst", zo is zijn overtuiging.

Huren
Voor 40 euro huurt men per jaar een hele tuin van 150 vierkante meter en voor 27,50 euro een halve tuin van 75 vierkante meter. Voor meer informatie: www.volkstuinvorden.nl. Of neem contact op met het secretariaat: tel. 0575 553982.