Burgemeester Marianne Besselink mocht vrijdag acht inwoners van Bronckhorst via een beeldbelverbinding verblijden met een lintje. Foto: Luuk Stam
Burgemeester Marianne Besselink mocht vrijdag acht inwoners van Bronckhorst via een beeldbelverbinding verblijden met een lintje. Foto: Luuk Stam

Lintjesregen daalt dit keer
digitaal neer

Acht inwoners van de gemeente Bronckhorst ontvangen koninklijke onder-scheiding

Door Luuk Stam

HENGELO/BRONCKHORST – Hij moet vrijdagochtend zijn telefoon goed in de gaten houden, want een docent van zijn zoon kan elk moment bellen. De leraar wil even checken hoe het thuis met het studeren gaat. Dat denkt Zelhemmer Gerrit Jan Vliem (56) althans, maar in plaats daarvan verschijnt ineens burgemeester Marianne Besselink op zijn beeldscherm.

Vliem – voorzitter van touwtrekvereniging Vorden en medeoprichter van de Zelhemse survivalvereniging Jan in 't Touw – is één van de acht inwoners van Bronckhorst die vandaag een koninklijke onderscheiding ontvangt. De traditionele lintjesregen op de vrijdag voor Koningsdag ziet er vanwege de coronamaatregelen dit jaar overal anders uit. Deze gemeente kiest voor een ronde beeldbellen.

Naast Vliem krijgen ook Hans Meijer (63) uit Hengelo, Hans Joling (61) uit Baak en Rinus Ilbrink (70), Ria van Vleuten-Mocking (71) en Wim Bijenhof (75) uit Vorden de titel Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zelhemmer Dick Bulten (75) en Vordenaar Frank van Setten (67) mogen zich vanaf nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Waar burgemeester Besselink de bijbehorende versierselen normaalgesproken in de raadszaal opspeldt, neemt ze nu vanuit diezelfde raadszaal één voor één contact op met de gelukkigen. Whatsapp, Skype en Facetime, het komt deze ochtend allemaal langs. Niet iedereen blijkt even ervaren in het beeldbellen. Soms zit er een vinger op de plek van de camera en soms is er in eerste instantie enkel een keukenlamp in beeld, maar uiteindelijk komt alles goed.

De publieke tribune, die doorgaans tijdens het uitreiken van de lintjes helemaal vol met mensen zit, is nu – op een verslaggever van de lokale krant en een technische man na – compleet leeg. "Wij vonden dit te belangrijk om het niet te doen", vertelt Besselink. "Ik mis wel die persoonlijke interactie. Het telefoongesprek zelf vind ik heel leuk, maar daarna voelt het toch kaal. Die gezelligheid, de mensen die elkaar feliciteren, dat mis ik."

De reacties bij het zien van het koninklijke lintje zijn er niet minder enthousiast om. "Wat gááf!", roept Vliem als hij in de gaten krijgt dat deze ochtend hem iets heel anders brengt dan een gesprek met een leraar van zijn zoon. "Krijg nou wat, goeiedag!", reageert Dick Bulten als hij even later de burgemeester in beeld ziet. Besselink moet lachen: "Zeg je dat altijd, Dick? Als je de telefoon opneemt?"

De 75-jarige Bulten kreeg tien jaar terug al een lintje vanwege zijn inzet voor de Zelhemse Auto- en Motorclub (ZAMC). Destijds werd hij lid, vandaag wordt hij ridder, want nog altijd zet Bulten zich als vrijwilliger in voor de enduro, de motorsport en de fietscross. Hoogtepunt was vorig jaar de organisatie van het WK trial. Een ridderschap had hij niet verwacht: "Dit is een megaverrassing, helemaal geweldig!"

De andere ridder van vandaag komt uit Vorden. De 67-jarige Frank van Setten is voorzitter van de plaatselijke Oranjevereniging en is daarnaast volop actief op het vlak van zijn grote passie: treinen. Van Setten is onder meer voorzitter van de stichting Veiligheid en Vakmanschap Railvervoer en kartrekker van de stichting Poort van Bronckhorst, een burgerinitiatief om het stationsgebouw in Vorden een herbestemming te geven.

Ondertussen krijgt Hengeloër Hans Meijer (63) thuis de opdracht om een net shirt aan te trekken. "Ik vroeg me al af waarom", vertelt het bestuurslid van de plaatselijke hengelsportvereniging kort daarna. Het is een bijzondere tijd in zijn 41 jaar als bestuurslid. "Want de verkoop van de vispassen stijgt ongekend. Mensen zijn het thuiszitten beu en langs de waterkant kun je goed afstand houden. Een lintje? Geweldig! Dat is een hele verrassing."

Minstens zo verrast is Hans Joling. "Hartstikke mooi!", zegt de 61-jarige inwoner van Baak, die het al wel heel toevallig vond dat zijn zoon en dochter ineens allebei tegelijk op de koffie kwamen. Joling zet zich onder meer in als beheerder van het gebouw van de stichting Concordia in zijn woonplaats. Ook helpt hij mee met het onderhoud van de Baakse bossen. Daarnaast was hij in het verleden actief voor de Kermis- en Oranjestichting Baak en voor voetbalverenigingen Baakse Boys en Drempt Vooruit.

Vrijwilligerswerk speelt ook in het leven van Vordenaar Rinus Ilbrink (70) een zeer belangrijke rol. Zo is hij voorzitter van de vereniging Oud Vorden, verzorgt hij het beheer van het tennispark, doet hij de eindredactie van het kerkblad, is hij wedstrijdleider bij de biljartvereniging en bestuurslid bij de hengelsportvereniging. "Ik ben er een beetje beduusd van", zegt Ilbrink als hij hoort van de waardering voor al zijn inzet.

Zijn 75-jarige dorpsgenoot Wim Bijenhof was vanaf 1970 actief voor de brandweer. Vanaf 2005 is hij aangesteld als niet-repressief vrijwilliger en houdt hij zich onder meer bezig met de bluswatervoorziening en het beheer van de kantine en instructieruimte. Als Besselink vertelt waarom ze belt, verschijnt er een lach op het gezicht van de man uit Vorden. "Dat is heel mooi, ik ben er zeer blij mee."

Mocht er een mogelijkheid zijn geweest om in het gemeentehuis een traditionele groepsfoto te maken, dan was Ria van Vleuten-Mocking (71) uit Vorden de enige vrouw in het gezelschap geweest. De moeder van wielrenster Annemiek van Vleuten krijgt de titel Lid in de Orde van Oranje-Nassau deze vrijdag vanwege haar inzet voor onder meer de Wereldwinkel, de Zwerfvuildag Vorden en de parochie Twaalf Apostelen. "Geweldig, wat een eer!", reageert de Vordense. "Ik had niet gedacht dat dit mij ooit ten deel zou vallen."

De acht inwoners van Bronckhorst krijgen ter ere van hun onderscheiding deze vrijdag allemaal een grote bos oranje bloemen thuisbezorgd. Het daadwerkelijke uitreiken van de lintjes zal op een later moment gebeuren. Al houdt dat velen niet tegen om het alvast in kleine kring te vieren, ook de familie Van Vleuten niet. "Wij gaan er vandaag een mooi feestje van maken", klinkt het vanuit Vorden. "Want dit is wel een feestje waard!"