De kranslegging bij het bevrijdingsmonument aan het Emmaplein. Foto: Jan Hendriksen
De kranslegging bij het bevrijdingsmonument aan het Emmaplein. Foto: Jan Hendriksen

'Herdenken en vieren gebeurt dit jaar totaal anders door de corona'

VORDEN – “Een bijzonder moment waarop wij door klokgelui verbonden zijn met de Vordense gemeenschap. Een bijzondere dag 4 mei 2020 waarop wij erbij stilstaan en herdenken dat Vorden 75 jaar geleden bevrijd werd. Op een bijzondere plaats, hier bij het monument met het opschrift 'Voor hen die vielen', leggen wij een krans namens de Vordense gemeenschap die door de corona-omstandigheden hierbij niet aanwezig mag zijn.” Met deze woorden van voorzitter Chris Voerman legden in klein comité het 4 mei Comité Vorden maandag 4 mei om 18.00 uur een krans bij het uit 1949 daterende Bevrijdingsmonument aan het Emmaplein. Aansluitend werd er een krans gelegd bij de graven van gesneuvelde geallieerde soldaten op de Algemene Begraafplaats in Vorden.

Door Jan Hendriksen

Dit jaar een herdenking in Vorden, evenals bij alle andere herdenkingen in ons land, waarbij bijna geen woorden, geen muziek, geen gedichten en waarbij geen belangstellenden aanwezig waren. “Jaarlijks herdenken we op 4 mei onze oorlogsslachtoffers en morgen is het 75 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Dit jaar wilden we op een bijzondere wijze vieren en herdenken dat we 75 jaar geleden werden bevrijd. Herdenken en vieren gebeurt dit jaar echter totaal anders dan anders door de corona. Maar natuurlijk gaan we niet voorbij aan wat beide dagen betekenen. Maar dit jaar herdenken we in kleine kring. En dat is best wel ontzettend jammer maar niet minder waardevol”, zo meende Chris Voerman na afloop van de kransleggingen.

Niet vanzelfsprekend
Ook andere herdenkingscomités in de gemeente Bronckhorst legden 4 mei, met inachtneming van zowel de voorschriften van het RIVM als het Nationaal Comité 4/5 mei, bloemen/kransen bij de herdenkingsmonumenten. In Wichmond, Baak en Hengelo waren vertegenwoordigers van het college van de gemeente Bronckhorst daarbij aanwezig. Burgemeester Marianne Besselink was op de begraafplaats in Steenderen, waar ze herdacht bij de graven van soldaten die streden in de oorlog. In een videoboodschap op de website van de gemeente Bronckhorst liet zij weten: "Hoe anders hadden we deze herdenkingen voorgesteld. Nu worden we door de coronamaatregelen beperkt in onze vrijheid. Maar het is belangrijk dat we blijven herinneren en dat vrijheid niet van vanzelfsprekend is.”


Voor meer foto's: zie de website www.acherhoekfoto.nl

Het 4 mei Comité Vorden bij de kranslegging op de Algemene Begraafplaats in Vorden. Foto: Jan Hendriksen