Wethouder economie Willem Buunk. Foto: Roeban Kuiper
Wethouder economie Willem Buunk. Foto: Roeban Kuiper

Ondernemen in crisistijd

De woorden ‘corona’ en ‘crisis’ zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Patiënten, nabestaanden en mensen die in de zorg werken ondervinden aan den lijve dat het een gezondheidscrisis is. Een gezondheidscrisis van enorme omvang voor onze generatie. De crisis vereiste ongekende maatregelen die diep ingrijpen in de samenleving en die grote gevolgen hebben voor bedrijven. De coronacrisis is daardoor ook een economische crisis. Een crisis die het uiterste vraagt van ondernemers.

Ondersteuningsregelingen
De rijksoverheid heeft dit gelukkig direct onderkend en ruimhartige regelingen afgekondigd om de gevolgen van de crisis op te vangen. Wij hebben als gemeente alles op alles gezet om die regelingen zo snel mogelijk uit te voeren. Inkomensondersteuning is uitgevoerd door uitkeringsorganisatie UWV. Ondernemersondersteuning laten wij als gemeente uitvoeren door de ROZ groep uit Twente. Met hen hebben wij de afgelopen weken nauw samengewerkt om de ondersteuning zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen. Omdat de overheid in normale tijden geen directe financiële steun aan bedrijven geeft, vergde dat een snelle opbouw van de organisatie om dit voor elkaar te krijgen. Maar dat is gelukt en we hebben veel bedrijven kunnen helpen.
Het effect van de crisis op bedrijven in Bronckhorst is heel verschillend. Waar sommigen redelijk weten door te draaien, werden anderen al snel geconfronteerd met vraaguitval of het hele praktische probleem van stokkende aanvoer van leveranciers uit China of Italië. De grootste klap hebben onze horeca bedrijven en de toeristische sector te verwerken gekregen. Als je gedwongen helemaal dicht moet en 0 euro omzet haalt, dan zijn er geen creatieve ondernemersoplossingen mogelijk.
Bewondering
Met grote bewondering zie ik hoe bedrijven in onze gemeente zich door deze uitdagende tijd heen slaan. Moeilijke tijden brengen mensen ook nader tot elkaar. Aanvankelijk waren alle ondernemersbijeenkomsten afgelast. Samen met de ondernemersverenigingen hebben we afgesproken zo veel mogelijk contact te onderhouden met elkaar en met individuele ondernemers. Hoewel beeldbellen niet hetzelfde is als persoonlijk contact, blijkt het goed te werken om ervaringen uit te wisselen en elkaar mentale bijstand te verlenen. Voor de gemeente blijkt nu hoe belangrijk het is dat we drie gemeentelijke accountmanagers hebben voor ondernemers. U kent ze inmiddels wel: Colin Rijmers, Gert-Jan Mugge en Willy Toonk.

Achterhoekverbindt.nl
In de regio Achterhoek hebben ondernemers en de regionale organisatie 8RHK ambassadeurs van de Achterhoek Board razendsnel het platform Achterhoekverbindt.nl opgezet. Dat is uitgegroeid tot een online podium voor onderling contact en om tot initiatieven te komen die het bedrijfsleven helpen door deze crisistijd heen te komen. De omvorming naar een 1,5 meter economie is de uitdaging waar we nu voor staan. Op de website vinden ondernemers tips, kunnen ze vragen stellen of initiatieven lanceren. En je kunt je aansluiten bij een van de kringen waar die initiatieven worden opgepakt. Met 10 actiepunten werken we daar nu met elkaar hard aan. Dit varieert van het verbeteren van de toegang tot financieringsmogelijkheden tot collegiale uitleen van personeel tussen bedrijven. Centraal staat het terugwinnen van vertrouwen van bedrijven onderling en consumenten. Cruciaal voor ondernemen in crisistijd: we doen het samen!

Wethouder Willem Buunk