Nieuwe prefabhal van Van Losser is in bedrijf. Foto: Liesbeth Spaansen
Nieuwe prefabhal van Van Losser is in bedrijf. Foto: Liesbeth Spaansen

Nieuwe prefabhal Ordelman en Dijkman Installaties B.V. Hengelo is al in bedrijf!

HENGELO – De verhuizing van de materialen van de loods naar de nieuwe 1500 vierkante meter grote fabriekshal is nog in volle gang. Toch zijn de werknemers al druk bezig in hun nieuwe werkomgeving aan de Zelhemseweg 30 in Hengelo. Daar zijn in totaal twee bedrijven gevestigd: Ordelman en Dijkman Installaties Hengelo B.V. en Van Losser Prefab B.V.

Door Liesbeth Spaansen

De recente ontwikkelingen en uitbreiding hebben ertoe geleid dat er een organisatieverandering heeft plaatsgevonden binnen Ordelman&Dijkman installaties B.V. Tjalle Bulten is vestigingsleider van Ordelman&Dijkman installaties B.V. Deze functie werd tot voor kort bekleed door Bert Dijkman, die nu vestigingsleider Van Losser Prefab B.V. is geworden. Van Losser Prefab is een toeleveringsbedrijf voor alle installatiebedrijven aangesloten bij de van Losser installatiegroep.

Ordelman en Dijkman Installaties houdt zich bezig met centrale verwarming, luchtbehandeling, sanitair, loodgieterswerk en elektra. “We werken in groot- en kleinschalige nieuwbouwprojecten”, vertelt Tjalle Bulten.
Het bedrijf kocht de grond van de buren en na overleg met de gemeente Bronckhorst kon de bestaande woning worden vervangen door het nieuwe prefab toeleveringsbedrijf. “Bij dit toeleveringsbedrijf worden halffabricaten gemaakt voor installaties in al onze bouwprojecten. Denk aan riolering, ventilatiekanalen, elektra-installaties en warmtepompen. Dat betekent minder risico en minder fysiek werk op de bouwplaats, want een warmtepomp bijvoorbeeld wordt tijdens de bouw als volledig geprefabriceerd onderdeel geplaatst en niet, zoals anders, als losse onderdelen gemonteerd waarbij de installatiemonteur alle materialen en gereedschappen via de trap naar boven moet sjouwen.”

Bulten laat weten ook mensen aan het werk te hebben die een afstand tot de arbeidsmarkt hadden. “Dit gaat in overleg met het Werkgevers Servicepunt en het Sociaal Domein van de gemeente. Wij geven ze perspectief in de maatschappij, ze draaien bij ons in het bedrijf mee in onze nieuwe hal, op rustige werkplekken met een team van enthousiaste collega’s. Uiteindelijk geeft het prefab maken zelfs een productie-efficiency ten opzichte van montage op een drukke bouwplaats.”

Bert Dijkman vertelt dat materiaalvoorzieningen en processen nu ook anders geregeld moeten worden. “Doordat we grotere hoeveelheden materialen nodig hebben om te verwerken, hebben we direct contact met fabrikanten. De haspels bijvoorbeeld, daar zit anderhalve kilometer buis op, daar hebben we een ophangsysteem voor ontwikkeld”, laat hij in de fabriek zien.

Ordelman en Dijkman Installaties is al jaren lid van de Bedrijvenkring Bronckhorst. “De laatste drie jaren wat actiever en meer betrokken. Puur vanuit interesse. We hebben een groot werkgebied, Gelderland en Overijssel zeg maar binnen Nijmegen, Hengelo (O) en Amersfoort/Almere. We vinden Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen belangrijk. We zetten ons ook in om herintreders te laten terugkeren en als erkend leerbedrijf om de jeugd te interesseren voor techniek. We hebben te maken met een chronisch tekort aan werknemers én vergrijzing.” Tjalle Bulten besluit: “Mannen en vrouwen die affiniteit hebben met (installatie)techniek en het leuk vinden, kunnen een open sollicitatie doen. Het kan tot een mooie samenwerking leiden.”