Afbeelding

Casper de Gier

Skeeleraar & schaatser - 24 jaar - Laag-Keppel

Het is een standaard kreet in de sportwereld: ‘’Ik was gewoon toe aan een nieuwe prikkel.’’ Met deze ogenschijnlijke simpele zin verklaart een topsporter de reden van zijn of haar transfer. Bij de één zal het ook zo simpel zijn als dat, bij de ander zit er misschien meer achter en is het een mooie dekmantel.

Sinds een week of zes ben ik samen met mijn nieuwe trainingsmakkers van Team Jumbo-Visma weer vol gas aan het trainen. Na twee succesvolle jaren bij Bouwselect heb ik de overstap gemaakt naar één van Nederlands grootste sportteams, waar ze naast de wieler- en langebaanploeg sinds dit jaar ook een volwaardig marathonteam zijn gestart. Ik was niet per se op zoek naar nieuwe prikkels, maar toen ik eind januari werd gepolst en het trainingsconcept met bijbehorende wetenschappelijke aanpak werd toegelicht was ik nieuwsgierig en geïnspireerd. Om de beste te zijn ben je dag in, dag uit bezig met je eigen project, oftewel ‘topsporttraject Casper’. De passie achter dit project is de zo goed als eindeloze, gezond-kritische drive om mezelf te blijven verbeteren. De ene keer gaat het om grote veranderingen en gooi je het voedingspatroon of trainingsplan om, de andere keer gaat het om details en stel je slechts één tiende van een millimeter van de schaats bij naar rechts. Hoe groot of klein de verandering ook is: alles staat in het teken van beter worden. Maar wat is beter? Is dat sneller, sterker of is dat iets anders?

Je kan het complex maken, maar het einddoel is simpel: ik wil beter skeeleren en schaatsen om wedstrijden te winnen. Om dit ‘beter worden’ zoveel mogelijk in kaart te brengen testen we bij Jumbo-Visma op wekelijkse basis verschillende fysieke parameters bij de inspanningsfysioloog, om alles zoveel mogelijk meetbaar te maken. Gebaseerd op deze data kunnen onze trainers en experts weer aan de knopjes draaien om het samenspel tussen training, voeding, rust etc. tot in de perfectie aan te passen op het individu. Deze eindeloze cyclus en zoektocht naar de ideale afstelling klinkt voor de één wellicht ‘industrieel’, maar is voor mij verrassend veelzijdig en een enorme motivator.

Terug naar de beginkreet. In mijn nieuwe trainingsomgeving krijg ik veel nieuwe trainingsvormen en prikkels voorgeschoteld. Deze nieuwe prikkels brengen nieuwe uitdagingen en verfrissende verbeterpunten met zich mee. De bijbehorende focus vooraf en de voldoening na het zetten van weer een stapje voorwaarts, dat is voor mij precies wat de kracht van de ‘nieuwe trainingsprikkel’ is.