Werkgroep Vitale Kern Vorden blijft bezig

VORDEN - De werkgroep Vitale Kern Vorden, de verbinding tussen de inwoners van Vorden en de gemeente, werkt ook in corona-tijden achter de schermen hard (en vrijwillig) aan dat wat de Vordenaren belangrijk vinden. De groep is inmiddels uitgebreid met Anita Damen van Davorta die de ondernemers van de Zutphenseweg vertegenwoordigt. Daarmee wordt ook dit gebied betrokken bij planvorming en projecten.

Ook al wordt er hard gewerkt en worden de ideeën breed gedragen, de werkgroep loopt regelmatig tegen hobbels aan. Bij het realiseren van initiatieven stuiten de leden regelmatig op gemeentelijke wet- of regelgeving, langdurige procedures of op weerstand, waardoor de projecten stranden. De werkgroep gaat onderzoeken hoe dit op te lossen is.

Projecten
Vitale Kern Vorden kijkt samen met het stichtingsbestuur van het Kulturhus of het mogelijk is de entree een upgrade te geven, waardoor het gebouw meer open en toegankelijk wordt. In dat verband is voorgesteld om de twee parkeervakken voor de ingang weg te halen. Verder heeft de werkgroep om te komen tot een afgewogen plan over het centrum een onderzoek laten doen naar het doorgaande autoverkeer en de verkeersveiligheid van het centrum. Hieruit is onder meer. gebleken dat dertig tot vijftig procent van alle autoverkeer in de Dorpsstraat doorgaand is. De resultaten worden verwerkt tot aanbevelingen over aanpassingen in de openbare ruimte om dit aan te pakken.
Ook voor de vergroting van de verkeersveiligheid heeft de werkgroep een aantal suggesties. Voorgesteld is om de parkeervakken langs de Dorpsstraat tussen De Tuunte en de Insulindelaan weg te halen. Fietsers hebben nogal eens last van plotseling openzwaaiende portieren. Op verzoek van de lokale ondernemers blijven langs dit stuk weg vier vakken over: twee tegenover de slijterij van Sander Pardijs en twee tegenover de IJssalon. Die laatste twee worden invalidenparkeerplaatsen. Dit voorstel en de aanbevelingen voor bij het Kulturhus worden door de gemeente verwerkt in een verkeersbesluit dat zal worden gepubliceerd.

Extra boom bij Aldi
Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe Aldi is er meerdere keren contact geweest tussen het bedrijf en de werkgroep. Dat heeft iets moois opgeleverd waar velen blij mee zijn. Eén van de adviezen van de Vitale Kern was om de parkeerplaats van bomen te voorzien, zodat het ‘s zomers schaduwrijk is en het plein beter past binnen de groene omgeving. De Aldi vond dat een goed idee. Uit waardering voor deze open en vruchtbare communicatie krijgt het bedrijf namens Vorden een boom aangeboden.
Meedenken of meepraten? Dat is de kern van wat de werkgroep doet: samen van Vorden een mooier, veiliger en welvarender dorp maken. Reacties en ideeën kunnen naar Erika op tel. 06-21811791.