Gemeente voert flink campagne voor VO-plannen Vorden

De enorme PR-campagne die B&W van Bronckhorst de laatste maand in Contact over de VO-school in Vorden over ons heen strooit daagt ons uit om te reageren.
Het getouwtrek over een nieuwe VO-school wel of niet in combinatie met een nieuwe sporthal duurt inmiddels 2,5 jaar. Nu lijken B&W met het voorstel voor een nieuw combigebouw aan de Almenseweg te proberen de gemeenteraad én de burgers hun richting op te duwen door wekelijks dit voorstel via alle mogelijke media te promoten.

Toen wij afgelopen jaar de media zochten om duidelijk te maken dat wij het niet eens waren met het opofferen van ruim 9 ha groen aan de noordzijde van Vorden en dat wij opkwamen voor de veiligheid van de jonge kinderen werden wij op het gemeentehuis ontboden. Er werd ons te verstaan gegeven dat we de pers er beter niet bij konden halen en dat wij niet zo wantrouwend moesten zijn.
We spraken af dat we constructief mee zouden denken in een nog op te starten burgerparticipatie-overleg. Het overleg in die zgn. tandemgroep verliep om meerdere redenen niet goed en n.a.v. de evaluatie wist de gemeente in Contact te melden “dat het nu eenmaal niet mogelijk zal zijn een uitkomst te krijgen waar iedereen achter staat”. De andere negen verbeterpunten uit het evaluatierapport waren de wethouder blijkbaar niet welgevallig genoeg om in Contact op te nemen.

Nu hebben B&W een onderlegger gevonden in het rapport van een onafhankelijk onderzoeksbureau: een goed rapport met veel aannames. Maar we merken allemaal, zeker de laatste maanden, dat de waardes van aannames in één klap kunnen veranderen. Ofwel wat is de houdbaarheid van deze aannames nu we in een recessie terecht zijn gekomen en de toekomst er anders uit komt te zien dan verwacht? Ga je dan nog wel 9 ha agrarische grond aankopen waar je nog geen 1 ha van nodig hebt of kom je dan tot het besef dat er meer verstandige opties zijn?

Wethouder Buunk blokkeert al die tijd de locatie Empo-terrein als geschikte locatie met als argument dat er geen bedrijfsbestemming 'ingeleverd' kan worden. Zelfs geen klein deel om een nieuwe school te bouwen en daarmee het parkeerprobleem op het Hoge en de tijdelijke huisvesting voor een nieuw te bouwen school op te lossen. Ook afgelopen week stond dit weer te lezen in Contact als antwoord op de vraag: “Waarom is het Empo-terrein niet meegenomen in het onafhankelijk onderzoek?”

Wij willen niet zo wantrouwend zijn te denken dat B&W het er eigenlijk in de basis om gaat een grondpositie aan de Almenseweg te verwerven maar als het onderzoeksbureau 'uit eigen beweging' een extra scenario aan de Almenseweg aan het rapport toevoegt en geen onderzoek doet naar inbreidingsmogelijkheid op het voormalige Empo terrein?

Wij wensen de gemeenteraad veel wijsheid toe om de juiste beslissing te nemen voor de belastingbetalers van Bronckhorst en de leefbaarheid voor de inwoners van Vorden.


Buurtcomité Almenseweg-Mispelkampdijk