Lammeren in Ruurlo en Vorden inderdaad gedood door een wolf

RUURLO/VORDEN – Wat al zeer sterk het vermoeden was werd vorige week bevestigd. Uit nader DNA-onderzoek door Wolvendata is definitief gebleken dat de gedode lammeren (schapen) half april van zowel Wim Neerlaar uit Ruurlo als van Reini Groot Nuelend uit Vorden gedood zijn door een wolf.

Door Jan Hendriksen

Door zowel Neerlaar als Groot Nuelend werd Wolvendata direct ingeschakeld om van de beetplekken bij de lammeren DNA-materiaal af te nemen. Hieruit moest blijken of het ook daadwerkelijk een wolf betrof die de schade aan de jonge schapen bij Neerlaar (2) en Groot Nuelend (5) aanrichtte. Wolvendata handelt in opdracht van uitvoeringsorganisatie BIJ12, die voor de twaalf provincies in ons land ondersteunend werk verricht bij de uitvoering van hun gemeenschappelijke taken, met name op het gebied van vitaal platteland. Hiertoe behoort ook de melding van dode en/of gewonde schapen. "We vragen de schapenhouder foto's en/of video-opnamen te maken van hun gedode schapen. Op basis van deze beelden en de situatiebeschrijving van de schapenhouder doet een panel van deskundigen, in overleg met BIJ12, een eerste beoordeling of het mogelijk om een aanval van een wolf gaat. En in de gevallen in Vorden en Ruurlo leek het daar direct verdacht veel op", zo liet een woordvoerder van BIJ12 in april al weten.

De DNA-monsters werden geanalyseerd door Wageningen Environmental Research (WENR). Een keer per maand worden de DNA-analyses uitgevoerd van de monsters die door de taxateurs zijn verzameld. De uitslagen hiervan maakt BIJ12 vervolgens bekend, ook eens per maand dus. De eigenaar van de dode of gewonde dieren en de betreffende provincie krijgen altijd als eerste de DNA-uitslag te horen. De uitslagen worden daarna aan het overzicht op de website toegevoegd. Sinds enige tijd krijgt het Wolvenmeldpunt meldingen van de aanwezigheid van een wolf(en) in de Achterhoek. Niet vreemd, aangezien in omringende gebieden zoals de Veluwe en Duitsland al geruime tijd wolven leven. Met stijgende onrust tot gevolg. Steeds meer mensen buigen zich over de vraag: is de wolf een gevaar voor de natuur en de mens of juist een aanwinst? “De komende jaren blijven we te maken krijgen met meerdere zwervende wolven die zich wellicht ook in ons land proberen te vestigen”, zo verwacht Wolvendata.