Kulturhus Vorden gaat weer (voorzichtig) open

VORDEN - Het was maanden stil in het Kulturhus in Vorden. Alle verenigingsavonden en andere activiteiten moesten worden afgelast. Maar daar gaat nu voorzichtig verbetering in komen.

Het Kulturhus wil het ‘kloppend hart’ zijn voor veel activiteiten in de dorpskern van Vorden, maar er was door het corona-virus sprake van een soort ‘hartstilstand’. Nu komt eindelijk dat hart voorzichtig op gang. Het bestuur wil de komende tijd de bezoekers de mogelijkheid geven weer van het gebouw gebruik te gaan maken, maar wel op verantwoorde wijze. Daarom is er een corona-protocol opgesteld dat aan alle vaste gebruikers zal worden voorgelegd en dat voor akkoord moet worden ondertekend. Het is dan aan de besturen van de vaste gebruikers om hun leden of cliënten te informeren. Ook voor incidentele gebruikers is het protocol beschikbaar. Zo nemen allen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor een veilig Kulturhus.

Uitgangspunt van het protocol zijn de RIVM-richtlijnen, waarvan de belangrijkste zijn: de 1,5 meter afstand en thuisblijven als je verkouden bent of griepverschijnselen hebt. Nu mogen er maximaal dertig personen in het gebouw aanwezig zijn. Omdat de Soos een aparte ingang heeft kunnen ook daar maximaal dertig personen bij elkaar komen. Als deze aantallen op advies van de RIVM veranderen zal dat uiteraard bekendgemaakt worden.
Ter voorbereiding heeft beheerder Boudewijn Kortboyer hard gewerkt aan een ‘corona-proof’ gebouw. Bij de tijdelijke ingang aan de parkeerplaats van het Kulturhus staan hygiëneartikelen. Die zijn ook op diverse andere plaatsen in het gebouw te vinden. Voorlopig wordt gebruik gemaakt van éénrichtingsverkeer: bezoekers kunnen naar binnen vanaf de parkeerplaats en verlaten het gebouw via de eigenlijke hoofdingang: de schuifdeur gaat alleen open als men vertrekt uit het gebouw. Na gebruik van een zaal wordt deze met oppervlaktesprays gereinigd. Verder hangen op diverse plekken nog extra aanwijzingen.
Het bestuur en de medewerkers hopen dat het Kuturhus weer snel zijn belangrijke sociale rol in de gemeenschap van Vorden op kan pakken.