Maarten van Raaij, Kevin van Kesteren en Wilbert Jansen bij de nieuwe ingang van het bedrijf. Foto: Liesbeth Spaansen
Maarten van Raaij, Kevin van Kesteren en Wilbert Jansen bij de nieuwe ingang van het bedrijf. Foto: Liesbeth Spaansen

Van Raaij-Bosman groenverzorging dubbel gecertificeerd

HENGELO – “We zijn gecertificeerd volgens de CO2 prestatieladder en Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO).” Maarten van Raaij van Van Raaij-Bosman groenverzorging in Hengelo laat twee ingelijste certificaten zien. “Dat hebben we in een jaar tijd opgebouwd.”

Door Liesbeth Spaansen

Maarten van Raaij van Van Raaij groenverzorging uit Boven-Leeuwen nam meer dan een jaar geleden Bosman Groenspecialist over. Op 1 mei 2019 was Van Raaij-Bosman groenverzorging een feit. “Er is na die overname bij Van Raaij-Bosman groenverzorging in Hengelo veel veranderd, alleen de klanten en personeel zijn allemaal dezelfde gebleven”, begint Maarten van Raaij zijn verhaal. “Er is veel geïnvesteerd in het terrein, het machine- en wagenpark is ge-updatet, er ligt een plan voor de bouw van een nieuw kantoorpand met kantine en we hebben gewerkt aan de certificering.”

De certificering was in Boven-Leeuwen al in gang gezet. “Daar hebben we deze certificaten ook behaald en werden we uitgeroepen tot ‘Ondernemer van het Jaar Maas en Waal 2019’. Een grote waardering”, vertelt Maarten trots. “Een bedrijf wordt aangedragen als potentiele kandidaat, een aantal bedrijven komt dan op een shortlist, waarna er drie worden genomineerd. Een jury kijkt naar het maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid, dienstverlening en groei en ontwikkelingsmomenten.”

CO2-bewust niveau 3
Bij het toekennen van certificering voor de CO2-prestatieladder, brengen bedrijven hun CO2-uitstoot in kaart en doen moeite om deze te verminderen binnen de eigen bedrijfsvoering maar ook bij het uitvoeren van projecten. Het gaat om energiebesparing en efficiënt gebruik maken van materialen en duurzame energie. “We hebben onze doelstellingen helder gesteld en maatregelen getroffen om deze doelstellingen ook te halen”, is Van Raaij pertinent. “Het certificaat CO2-bewust niveau 3 staat voor een inzichtelijke CO2 footprint conform de norm waarbij kwantitatieve reductiedoelstellingen zijn geformuleerd.”

PSO trede 3
“Voor de Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO) staan we op het hoogste niveau, trede 3. Daarmee zijn we onderscheidend in onze branche”, legt Maarten uit. “We werken graag ook met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt die we begeleiden en opleiden. Ze integreren volledig in het bedrijf. In ons bedrijf in Boven-Leeuwen zijn we daar al langer mee bezig, het wordt ook steeds meer geëist. Wij zien het als een maatschappelijke verplichting om ze een kans te geven, maar het geeft mij vooral een goed gevoel. En het is een mooie kans om meer mensen binnen ons vakgebied te krijgen.”

Nieuwe werkvoorbereider
Per 1 april 2020 is de nieuwe werkvoorbereider grootschalige projecten, Kevin van Kesteren begonnen. Hij komt uit Warnsveld en studeerde aan de hogeschool Van Hall Larenstein. Wilbert Jansen, al veertig jaar werkzaam bij Bosman en nu Van Raaij-Bosman is verantwoordelijk voor ontwerp en werkvoorbereiding, aansturing en uitvoering van particulier kleinschalig werk. Hennie Heijink verzorgt de administratie.

Omdat Maarten van Raaij ook in Beneden-Leeuwen werkt, is hij veelal een dag in de week in Hengelo aanwezig. “Ook mijn broer Jan-Willem en vader Hans komen geregeld naar de Hengelose vestiging, dit om betrokken te blijven bij de werkzaamheden.”

Ontwerp, aanleg en onderhoud
In de vestiging in Hengelo worden steeds meer grote projecten aangenomen in de openbare ruimte zoals het groenonderhoud voor Waterschap Rijn en IJssel, Vitens en Dela. De werkzaamheden die Jan Bosman in veertig jaar opbouwde voor onderhoud en aanleg van particuliere tuinen wordt voorgezet en uitgebreid. “We blijven actief in het ontwerp, aanleg en onderhoud van particuliere tuinen”, benadrukt Maarten van Raaij.

Adreswijziging
Van Raaij-Bosman groenverzorging verhuist niet, maar door de sluiting van de ingang aan de Kervelseweg heeft het bedrijf wel een nieuw adres gekregen: Bruinderinkweg 8.


vanraaijbosman groenverzorging.nl