Roelien de Lange bij een van haar kastelen. Foto: PR
Roelien de Lange bij een van haar kastelen. Foto: PR

Kabouters verhuizen van

Wichmond naar Vierakker

WICHMOND/VIERAKKER - Het zal even wennen worden voor alle kabouters, boommannetjes en elfen die het sprookjeskasteel bij basisschool De Garve in Wichmond bewonen. Hun kasteel, gemaakt door kunstenares Roelien de Lange, verhuist naar een andere plek. Vanaf zaterdag 13 juni is het te bewonderen in Vierakker.

Op 2 uur 's middags zal Roelien de Lange het lintje doorknippen bij boerderijwinkel Den 4Akker, aan de Vierakkersestraatweg. Iedereen is welkom om dit heugelijke feit mee te beleven, en er wordt een sprookje verteld.

Zoon Maarten en vader Herman Eskes timmerden een gezellige overkapte picknickplek, waar het grote sprookjeskasteel van bijna twee meter hoogte een centrale plaats krijgt. Verlicht door feeërieke lichtjes en met een opstapje voor de allerkleinsten. Zij kunnen dan van dichtbij alle houten trappetjes, balkonnetjes en deurtjes zien in het kasteel dat bevolkt wordt door een scala aan sprookjeswezens. Een spannende belevenis.

Al een hele tijd wilde Mirjam Eskes van Den4Akker graag een sprookjeskasteel: zij is namelijk dol op kabouters. Zij kende de 8 Sprookjeskastelen-tocht rondom Vorden, maar deze tocht voor jong en oud was al klaar en uitgestippeld. Bij De Garve konden de bezoekers het kasteel als de school dicht was niet zo goed zien. Daar kwam bij dat de Wichmondse school te kampen had met ruimtegebrek, en zo kwam Mirjams wens uit. Nu kan het fraaie kasteel voortaan te allen tijde bij Den4Akker bekeken worden. En wie zelf ooit kabouterbeeldjes moet opruimen kan ze in dit Kabouterhuuske kwijt, op een plank aan de muur.

Vierakkers Kabouterrondje
Met deze verhuizing kan er nu een Vierakkers kabouterrondje gereden worden, een korte versie van de 8 Sprookjeskastelen tocht die zo’n 8 kilometer beslaat. Want er staan nu drie sprookjeskastelen in Vierakker. De eerste staat bij de Theetuin in Vierakker (IJsselweg 13): een grote sprookjesboom verscholen achter het transformatorhuisje. Die kabouters houden elke winter een winterslaap, maar verder zijn alle kasteeltjes het hele jaar door te bezoeken.

Het tweede is te vinden door circa 2 km richting Wichmond te rijden, de weg met de bochten mee te volgen, de Vierakkerse straatweg op te rijden en de borden met Den4Akker te volgen. Voor het derde kasteel moet men dezelfde weg vervolgen tot de eerste weg links (500 meter) om daar de landelijke Boshuisweg in te slaan. Na ca 700 meter bevindt zich aan de rechterkant camping het Boshuis. Direct aan de weg staat onder een afdakje het derde sprookjeskasteel van Vierakker.

Maar op die plek zijn nog meer kabouters vinden. Een wandelpaadje op de camping leidt naar het kabouterpad. Op het boerengolf-terrein staan honderd kabouterpaaltjes gemaakt door de schoolkinderen van de Garve. Die wijzen de weg langs het kabouterpad, en langs het bos 300 meter naar de Koekoekstraat. Daar staat de oude Oerkabouter aan de overkant, verstopt in een rozenstruik. Wel uitkijken voor het verkeer.

Wie nog niet genoeg kabouters en kastelen heeft gezien kan dan doorgaan met de 8 sprookjeskastelentocht, Er zijn er dan nog vijf te bezoeken, waarvan er een staat bij de Keuken van Hackfort. Lekker buiten in het tuintje bij het terras.
Op onderstaande site zijn onder sprookjeskastelen alle locaties en adressen te vinden.


www.roeliendelange.nl

Detail van het sprookjeskasteel bij De Garve. Foto: PR
Het sprookjeskasteel bij school De Garve. Foto: PR
Detail van het sprookjeskasteel bij De Garve. Foto: PR