Meer WW-uitkeringen in de Achterhoek, maar niet in alle sectoren

Meer WW-uitkeringen, maar niet in alle sectoren

ACHTERHOEK - Het aantal WW-uitkeringen is in mei verder opgelopen in de Achterhoek. De toename was minder sterk dan in april.

Na horeca en uitzendbedrijven neemt het aantal WW-uitkeringen ook sterk toe in andere sectoren, zoals metaalindustrie en detailhandel. Tegelijkertijd zijn er ook nog sectoren waar minder mensen een beroep doen op WW, zoals de bouw, de zorg en sommige delen van de industrie. De werkgelegenheidsverwachtingen voor de rest van dit jaar lopen sterk uiteen tussen sectoren. Minder sterke stijging van het aantal WW-uitkeringen in mei In mei is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek opgelopen tot 4.102. Dat zijn er 118 meer dan in april en betekent een toename van 3%. Vorige maand was dat nog 15%.
In april was de toename van WW-uitkeringen het sterkst in de horeca en de uitzendsector. In mei is de toename bij uitzendbedrijven opnieuw sterk, maar ook andere sectoren in de Achterhoek laten een sterke toename zien. Dan gaat het vooral om metaalindustrie, detailhandel en diverse commerciƫle dienstverlening. Voor deze sectoren verwacht UWV dit jaar een sterker dan gemiddeld verlies aan werkgelegenheid.
Er zijn ook nog steeds sectoren waar het aantal WW-uitkeringen duidelijk lager ligt dan een maand geleden en ook lager dan een jaar geleden. Dat zijn onder meer landbouw, chemische industrie, bouw, onderwijs en zorg & welzijn. In deze sectoren blijft het verlies aan banen van werknemers in 2020 min of meer beperkt. In zorg & welzijn wordt zelfs nog groei van de werkgelegenheid verwacht.