Edwin Schooltink, beheerder van sporthal ‘t Jebbink (l) en Rein Bruinsma, voorzitter van volleybalvereniging Dash. Foto: PR.
Edwin Schooltink, beheerder van sporthal ‘t Jebbink (l) en Rein Bruinsma, voorzitter van volleybalvereniging Dash. Foto: PR.

Unieke kans voor VO Vorden, sporthal ‘t Jebbink en binnensportverenigingen

VORDEN – Voor verschillende belanghebbenden binnen Vorden is donderdag 2 juli een belangrijke dag. De gemeenteraad van Bronckhorst neemt dan een beslissing voor het bouwen van een nieuwe school in combinatie met een nieuwe sporthal. De school en sporthal zullen gebouwd worden aan de Almenseweg. Afgelopen jaren zijn er al veel vergaderingen geweest over dit belangrijke besluit. Het onafhankelijk adviesbureau PenthaRho heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan en daarbij met alle belanghebbenden gesproken, data geanalyseerd en het advies van PenthaRho is dat nieuwbouw van school en sporthal aan de Almenseweg de beste optie is.

Edwin Schooltink, beheerder van sporthal ‘t Jebbink en voorzitter van volleybalvereniging Dash Rein Bruinsma zijn het daar helemaal mee eens. “Mooi dat er een onafhankelijk onderzoek is ingesteld”, zo zegt Schooltink. “Dit is natuurlijk een complex besluit. Er is een potpourri van belangen van verschillende belanghebbenden en dan is het fijn dat een onafhankelijk bureau alles op een rijtje zet”, vult Bruinsma aan.

Edwin Schooltink is sinds 2014 beheerder van de huidige sporthal aan Het Jebbink. Sporthal ‘t Jebbink is de sporthal met de hoogste bezettingsgraad in de gemeente Bronckhorst. De sporthal wordt gebruikt door circa vijfhonderd sporters en op wedstrijddagen nog eens door 250 bezoekers buiten de schooltijden om. De onderhoudsstaat van de verschillende technische installaties is zeer beroerd en wordt al jaren met lapmiddelen draaiende gehouden.

“Dit is ook logisch. Als je aan nieuwbouw gaat denken ga je niet fors investeren. Het gebouw is veertig jaar oud en gedateerd. Vervangen van de installaties ligt al een paar jaar in de koelkast; ze zijn niet meer van deze tijd en niet goed in te regelen. Volgens mij hangt er nog een MS-DOS computer achter. De afgelopen jaren hebben we een keer of zes lekkage gehad doordat de technische installatie niet functioneerde. Daardoor ligt het plafond er ook al zolang uit. Ik heb deze twee keer vervangen en ook weer door en door nat mogen opruimen/verwijderen”, aldus Schooltink.
Rein Bruinsma: “Afgelopen seizoen hebben we op het laatste moment nog een volleybalwedstrijd in allerijl moet verplaatsen naar een andere zaal omdat het dak aan het lekken was, wat te gevaarlijk werd door de gladheid van de vloer. In het geval er niet wordt gekozen voor nieuwbouw, zouden we dus op de huidige locatie blijven. De dan voorgestelde renovatie van 250.000 euro aan investering is bij lange na niet toereikend en er zal over tien jaar alsnog een nieuwe sporthal gebouwd moeten worden. Zonde van het geld en tijd terwijl er nu een mooie kans ligt. Ik heb het idee dat de raad niet in de gaten heeft hoe verouderd alle systemen zijn.”

Niveau
Dat er niet wordt voldaan aan de eisen van de huidige tijd, is ook mede door de goede prestaties van volleybalvereniging Dash. “Het eerst damesteam speelt eerste divisie”, vertelt voorzitter Bruinsma trots. “Realiseer je wel dat dat het op twee na hoogste niveau is van Nederland op volleybalgebied en dat voor een klein dorp als Vorden. En dan spelen we ook nog met voornamelijk eigen meiden die in Vorden wonen. Wanneer je op dit niveau speelt moet de sporthal ook voldoen aan bepaalde afmetingen. Wij spelen al jaren met dispensatie, omdat officieel de sporthal twee meter te laag is. Ook de uitloopruimte en de capaciteit van de tribunes bij wedstrijden van alle teams laten te wensen over. De gemeente Bronckhorst wil een gezonde sportieve uitstraling. Begin daarom nu in Vorden en pak elk jaar een deelgebied aan om over tien jaar mooie sportaccommodaties te hebben. Dit zal een brede uitstraling naar buiten hebben, eenieder sterker maken en de gemeenschappelijkheid versterken.”

Huidige eisen
Bij nieuwbouw kan men een moderne hal neerzetten die weer helemaal voldoet aan de huidige eisen. Als voorbeeld geeft Schooltink aan dat de huidige hal een echte ‘gasslurper’ is. “Door de ouderdom van de installaties schrik je iedere maand van de gasrekening. Gemiddeld tussen de 3500 en 4000 euro alleen al per maand! Vattenfall is blij met deze hal”, lacht Schooltink. Klimaatneutraal bouwen zal de exploitatiekosten volgens Schoolink enorm naar beneden brengen. “Wat weer goed is voor ons maar ook voor de gemeente en natuurlijk de natuur.”

Moeilijker
Als ondernemer ziet Schooltink ook veel kansen in de samenwerking met Het Kompaan. Niet alleen voor hemzelf maar ook voor de ondernemingen in en rondom Vorden. “Het wordt steeds moeilijker voor bedrijven om aan goed geschoold personeel te komen. De studenten van Het Kompaan zullen allemaal stage lopen. Na een stage heb je ook al goed inzicht in de capaciteiten en de kennis en kunde van een student. Je staat, om het zo maar te zeggen, vooraan bij het binnenhalen van jong talent.” Het Kompaan kent ook een sportlijn binnen hun opleiding. “Daar kunnen wij als sportverenigingen allemaal onze winst uit halen. Niet alleen de binnensportverenigingen maar ook de buitensportverenigingen. Verenigingen kennen allemaal het probleem van vrijwilligers en goed gekwalificeerde trainers. Wanneer je kunt samenwerken met jonge ‘sportfanaten’ dan sla je twee vliegen in een klap. De studenten leren het verenigingsleven kennen en wij profiteren als verenigingen van jong talent. En er is niks mooiers om met jonge mensen te werken en aan het elkaar beter maken”, aldus Bruinsma. “In Apeldoorn is er een prachtige topsportvoorziening waar internationale toernooien gehouden worden.

Echter, vraagt men dan om trainingsfaciliteiten dan voldoet geen enkele sporthal in de gemeente Bronckhorst aan hun eisen. Wat is er nou mooier om Bronckhorst ook zo op de kaart te zetten met een gloednieuwe sporthal.”


Lees verder op pagina 9