Gevaar dreigt: Almenseweg een verkeers- technische tijdklok

Van 6 tot 13 juli wordt de N319 tussen Warnsveld en Vorden afgesloten voor werkzaamheden. Er is in die periode een omleidingsroute ingesteld onder andere via de N346 van Warnsveld naar Lochem. Voor veel gemotoriseerde weggebruikers is dat een behoorlijke omweg om in Vorden te geraken. Waarschijnlijk zullen ze de verleiding niet kunnen weerstaan om via de Almenseweg te rijden.

De Almenseweg is echter geen economische weg, waardoor een substantiƫle belasting van een redelijk smalle weg kan ontstaan. Dit is uitermate gevaarlijk voor de vele fietsers en wandelaars op deze weg (met name nu in coronatijd). Daarnaast leert de ervaring dat veel weggebruikers zich niet aan de maximum snelheid van 60 kilometer per uur houden. Het woord handhaving kent men in de gemeente Bronckhorst niet!

Naast het te volumineuze agrarische verkeer maken zware trekkers met opleggers, bussen, bestelauto's, auto's met aanhangers, motorfietsen, en dergelijke tegelijk gebruik van deze weg. Per dag kent deze toeristische route ca. 6000 verkeersbewegingen!

Bij de herinrichting van de Wildenborchseweg (Lochem-Vorden) hebben we ervaren wat een omleidingsroute feitelijke betekende. Een substantiƫle toename van het zware verkeer op de Almenseweg.

Op welke manier gaat de gemeente er voor zorgen dat de landschappelijke Almenseweg tijdens de werkzaamheden niet gaat veranderen in een lokale snelweg met alle risico's en frustraties van dien? En wat zullen de structurele oplossingen voor de toekomst zijn om dit mooie stukje Veldwijk te behouden?

Ernest van Arendonk
Almenseweg 59
7251 HP Vorden