Vorden niet het mooiste dorp van Nederland

Vorden behoort niet tot de vijf mooiste dorpen van Nederland, zo bleek op 22 juli toen de uitslag bekend werd van de ANWB-verkiezing.

Het moet geen verrassing zijn. De omgeving van Vorden is prachtig, maar het dorp zelf niet. Het centrum staat tegenwoordig vol met auto’s en de fraaie grote bomen hebben afgelopen jaren het loodje gelegd.

Vorden was wel mooi. Op de oude foto’s uit het plaatjesboek van de Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden over de geschiedenis van het dorp is een groen dorp te zien dat er heel aantrekkelijk uit zag. Dat groen verdween echter ten gunste van de auto.

Wat moeten we nu doen om misschien over een aantal jaren alsnog tot het mooiste dorp uitverkozen te worden? Allereerst de auto’s naar De Bleek verwijzen. Daar ligt een groot parkeerterrein dat ook bedoeld was voor de bezoekers van het dorp. Ten tweede: de parkeerplaatsen op de stoepen weghalen. Dat willen veel Vordenaren, zo bleek vorig jaar. Alleen wordt daar nog niets aan gedaan. Ten derde: het doorgaande verkeer weren uit het dorp. Ten vierde: de maximumsnelheid van 30 km handhaven. Ten vijfde: bomen aanplanten en dan graag al wat grotere, zodat we niet nog enkele decennia moeten wachten op volwassen eiken, beuken, kastanjes die menig ander dorp (bijvoorbeeld Borculo) juist zo aantrekkelijk maken. Rond de bomen zitten de mensen, rond auto’s niet.

Kortom, er is werk aan de winkel.

Peter Bielars,
Vorden