Romano Beekman is de enige jeugdbowler uit Oost-Nederland die kans maakt op deelname aan het Europees Kampioenschap. Foto: Nederlandse Bowling Federatie
Romano Beekman is de enige jeugdbowler uit Oost-Nederland die kans maakt op deelname aan het Europees Kampioenschap. Foto: Nederlandse Bowling Federatie

Romano Beekman maakt kans op EK bowling

Jonge Vordenaar zit in voorselectie voor Nederlands jeugdteam

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Niet veel leeftijdgenoten beoefenen de bowling-sport. Romano Beekman wel en hij heeft talent. Zoveel zelfs dat de veertienjarige Vordenaar kans maakt om mee te doen aan de Europese Jeugdkampioenschappen. Hij maakt deel uit van de voorselectie van het nationale team dat volgend jaar in Tilburg hoge ogen wil gooien. Romano is de enige jeugdbowler uit Oost-Nederland die geselecteerd is voor dit kampioenschap. In december wordt bekend of hij de de Nederlandse jeugdploeg heeft gehaald.

In 2016, 2017, 2018 en 2019 mocht pupil Romano zich al 'Kampioen der Kampioenen’ bij de jeugd noemen door alle regionale en verenigingskampioenschappen winnend af te sluiten. Al op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met de bowlingsport, die is ontstaan vanuit het aloude kegelspel.
Romano is lid van Bowling Vereniging Zutphen. Elke woensdag wordt door de jeugd bij deze club om en om competitie gespeeld of getraind. Op de competitiedag worden drie of vier games gespeeld waarbij elke speler het 'opneemt' tegen zijn eigen gemiddelde. Als de speler hoger scoort dan het eigen gemiddelde, worden er punten verdiend. Er worden een gemiddelde- en een puntenklassement bijgehouden.

Selectie
Sinds midden augustus bereidt het Nederlands jeugdteam zich voor op de Europese Jeugdkampioenschappen Bowlen. De selectie kwam toen voor het eerst bijeen ter voorbereiding op de titelstrijd die zich van vrijdag 26 maart tot en met zaterdag 3 april 2021 afspeelt in Tilburg. De voorrondes van alle events worden gespeeld op de 24 banen van Dolfijn - The Plays To Be in Tilburg. Hier vinden ook de finales van de Singles en Doubles events plaats. Voor de finales van de Team Events en het Masters Event wordt op zaterdag 3 april uitgeweken naar de Koepelhal in Tilburg. Tilburg had afgelopen april al gastheer van het EJK moeten zijn, maar corona gooide roet in het eten. De verschuiving had voor enkele leden van de selectie nare gevolgen. Zij passeerden de leeftijdsgrens en moesten overstappen naar de senioren. Dat geldt niet voor Romano Beekman. Bondscoaches Marieke de Jong, Peter van Zijp, Jord van Weeren en bondstrainer Ben van Spronsen vonden gedegen vervanging en kijken nu vol ambitie naar de EJK in eigen land. De Nederlandse selectie heeft het nodige te verdedigen, want bij de laatste titelstrijd in 2019 werd tweemaal goud, eenmaal zilver en tweemaal brons gewonnen.

Historie
Tilburg is een stad met een rijke bowling-historie en heeft bovendien veel aandacht voor talent. Voor organisator Nederlandse Bowling Federatie (NBF) voldoende redenen om de Europese jeugdtitelstrijd in Tilburg te organiseren. Naast Nederland verwelkomt de organisatie nog 27 landenteams. Teams bestaan uit maximaal vier jongens en vier meisjes tot en met achttien jaar. Zij komen op de baan in diverse events: Singles, Doubles, Teams (met vier) en Masters, het afsluitende event met de beste 24 jongens en beste 24 meisjes.

Met steun van de gemeente Tilburg en de banen, die beschikbaar worden gesteld door NBF-partner Valcke Group, is het mogelijk om zaterdag 3 april een heus bowlingfestival te organiseren in de Koepelhal. Daar zijn de finales van de EKJ het hoofdgerecht. Het is niet geheel uniek dat finales van een bowlingevent buiten een bowlingcentrum worden gespeeld. Om meer ruimte te bieden aan toeschouwers wordt vaker gezocht naar een alternatief. Zo organiseerde de NBF in 2012 de finales van de EK dames in het Efteling Theater.