De kwisboeken werden op soms ludieke wijze bij de Boekenbarg door de teams opgehaald. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
De kwisboeken werden op soms ludieke wijze bij de Boekenbarg door de teams opgehaald. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Feestweek Wichmond-Vierakker met vlaggen, vis en Dorpskwis

WICHMOND/VIERAKKER – Er was in aanloop al veel voorpret en hilariteit. De onderlinge rivaliteit tussen de 29 deelnemende teams nam naar gelang de tijd vorderde op een positieve wijze ook steeds meer toe. Zaterdagavond 29 augustus was het dan zover. De eerste editie van de Dorpskwis van Oranjecomité Vierakker-Wichmond beleefde zijn primeur.

Door Jan Hendriksen en Henk Huurnink

Het is algemeen bekend. Dit jaar geen grootschalige Oranjefeestweek in Vierakker-Wichmond. Corona gooide zoals bekend roet in het eten. Maar het Oranjecomité Vierakker-Wichmond was niet voor een gat te vangen. Creatief als men is zette het comité in op een heuse Dorpskwis.

Het werd een groot succes. Bijna driehonderd personen, jong en oud, uit Vierakker, Wichmond en buurtschap Delden namen verdeeld over 29 teams deel aan de quiz. In de voorafgaande weken was er al veel voorpret en hilariteit rondom het zoeken van de jokers. Deelnemers zijn zelfs in de beek gestapt om jokers te bemachtigen. Ook werd één joker gestolen.

Eén van de eerste opdrachten was om het kwisboek ludiek te komen halen bij de nieuwe Boekenbarg in Wichmond. Hiermee waren namelijk extra punten te verdienen. Oranjecomité Vierakker-Wichmond was enorm verrast om te zien hoeveel deelnemers hier gehoor aan hadden gegeven. Men kwam het kwisboek zaterdagavond ophalen: verkleed, met versierde wagens, rijtuigen en motoren en zelfs was er een team waar de leden als imkers waren verkleed. Het was dan ook een drukte en spektakel van vanjewelste bij de Boekenbarg. De jury draaide overuren om alle scores op tijd te kunnen noteren.

Voor de muziekronde had het Oranjecomité inwoners van Vierakker en Wichmond muziekvragen laten inspreken. In café D’n Olde Kriet moest van ieder team een afvaardiging van twee deelnemers met de meeste muziekkennis intro’s van nummers raden en de vragen beantwoorden. Men was bloedfanatiek. Tussen de vragen door kon men een speld horen vallen.

Men was ook erg fanatiek met de opdracht een taart te bakken. Een prachtig tafereel om te zien; een lange rij deelnemers voor het Ludgerusgebouw met de meest creatieve taarten en versiersels. De vakjury bestond uit Wilfried Besselink van Bakkerij Besselink en Michael Bink en Magdalena Haverkamp van Chocolaterie Magdalena. Smaak en originaliteit werden beoordeeld en het was erg bijzonder om te zien wat voor geweldig mooie taarten men in korte tijd had gebakken.

Gezellig
Veel teams hadden moeite gedaan en tijd gestoken in het gezellig maken van de thuissituatie. Zo hadden sommigen een tent opgezet, vooraf een buurtbarbecue georganiseerd of de tuin met vlaggen en versiersels gezellig aangekleed volgens de geldende coronaregels. Dit heeft enorm bijgedragen aan de gemoedelijke, gezellige sfeer van de Dorpskwis. Voor 23.30 uur moest het kwisboek ingevuld zijn en ingeleverd worden bij de Boekenbarg. Hier had het Oranjecomité het gezellig aangekleed met vlaggen en lichtjes. Bijna alle teams hebben keurig op tijd het quizboek ingeleverd. Een enkel team was iets te laat want het kostte toch de nodige tijd om alle vragen en opdrachten uit te voeren.

Positief
De reacties van de teams waren achteraf erg positief. “Goed opgezet. Wel veel opdrachten en vragen maar ontzettend leuk dat dit georganiseerd is. Mooie afwisseling in vragen en talenten; van taarten bakken tot geschiedeniskennis van Vierakker en Wichmond. Maar het allerbelangrijkste is dat de hele gemeenschap een echt leuke en gezellige avond met elkaar heeft beleefd. Daar ging het uiteindelijk allemaal om”, zo verklaarde voorzitter Henk Huurnink namens het Oranjecomité Vierakker-Wichmond na afloop.

Veelvuldig
Grote dank gaat ook uit naar de mensen van het Ludgersgebouw en D’n Olde Kriet en de firma Deckert die bij de Boekenbarg stond met een snackwagen. Henk Huurnink: “Men moest bij Deckert een vis voor het team halen, wat veelvuldig gedaan is. Ook zijn er veel dorpelingen naar de snackwagen gegaan om even een patatje met frikandel of hamburger te halen. Eén van de vaste tradities tijdens de feestweek die we dankzij Deckert in stand hebben kunnen houden.”

Het Oranjecomité gaat zich in de komende week buigen over de antwoorden en de puntentelling. Op zondag 27 september volgt de uitslag voor alle teams.


Voor meer foto's: www.achterhoekfoto.nl

De kwisboeken werden op soms ludieke wijze bij de Boekenbarg door de teams opgehaald. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
De teams moesten flink aan de ‘bak’ om alle vragen en opdrachten uit te voeren. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Dorpsgenoten staken de vlaggen uit voor de Dorpskwis. Foto: Paul Harmelink