Met het afronden van kasteel Medler heeft Damian Piekaar zijn serie van schaalmodellen van de Vordense kastelen compleet. Op de achtergrond kasteel Hackfort, het kasteel waar de jonge Vordenaar vanuit zijn appartement op uitkijkt en waar hij zijn serie mee begon. Foto: Luuk Stam
Met het afronden van kasteel Medler heeft Damian Piekaar zijn serie van schaalmodellen van de Vordense kastelen compleet. Op de achtergrond kasteel Hackfort, het kasteel waar de jonge Vordenaar vanuit zijn appartement op uitkijkt en waar hij zijn serie mee begon. Foto: Luuk Stam

Vordenaar bouwde in een half jaar tijd alle Vordense
kastelen op schaal na

Vervolg van voorpagina
Door Luuk Stam

VORDEN - Op een woonboerderij in het buitengebied van Vorden waar met name jongeren begeleid wonen en werken, heeft Piekaar zijn eigen appartement. Dagelijks was hij hier het afgelopen half jaar met zijn kastelen aan de gang, van ’s ochtends vroeg tot aan het eind van de middag. “In de coronatijd wilde ik wat te doen hebben”, verklaart hij. “En ik wilde iets doen voor de mensen in Vorden.”

In het stookhok op de boerderij vond hij stukken karton. Goed stevig karton, zo stelde hij vast. Met karton bouwde hij eerder al het volledige complex van de Twin Towers in New York na, zoals dat er voor de aanslagen op 11 september 2001 stond. Dat deed hij ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Er kwamen zelfs reacties vanuit Amerika. “Ze vonden het respectvol en mooi dat ik dit had gedaan.”

Een nieuwe uitdaging vond Piekaar in de kastelen, die hij nog niet eens zolang kent. De twintiger komt van oorsprong uit Zutphen en woont sinds 2015 in Vorden. In korte tijd is hij steeds meer van het dorp gaan houden. “Ik wist helemaal niet dat hier zoveel kastelen stonden”, vertelt hij. “Het was heel leuk om ze allemaal na te bouwen, want ze zijn allemaal heel verschillend.”

Voordat hij aan de slag ging, zocht Piekaar online naar foto’s en afbeeldingen van de kastelen om ze vervolgens zo gedetailleerd mogelijk na te maken. Uit de stukken karton sneed hij de vormen stuk voor stuk uit, van groot tot heel klein. Torentjes, luiken, trappetjes, trapgevels, de details komen allemaal in de werken terug.

De kastelenbouwer heeft inmiddels met verschillende Vordense kasteeleigenaren contact en zou zijn kunstwerken graag in een ruimte in de kastelen zelf exposeren. Vooralsnog zijn ze nog niet voor publiek te aanschouwen. De schaalmodellen hebben een plekje gekregen op een groot schap in het appartement van de maker.

Ook deelt hij zijn creaties via Facebook, onder meer op de pagina ‘Je bent een Vordenaar als’, waar dorpsgenoten vol lof reageren. ‘Een dik applaus!’, schrijft iemand. Een ander vindt dat Piekaar nu wel de titel ‘kasteelheer van Vorden’ verdient. “Het is heel leuk om die reacties te lezen”, vertelt de hoofdrolspeler. “En zoveel mooie berichten had ik eigenlijk niet verwacht.”

Zelf heeft hij vooral heel veel plezier gehad aan het maken ervan. Het werken met het karton geeft hem rust en zelfvertrouwen. Dat er dan ook nog iets uitkomt waar andere mensen van kunnen genieten, vindt hij extra mooi. “Dat ik dingen zo precies kan maken, dat wist ik helemaal niet van mezelf. Ik kom er nu achter dat ik meer kan dan dat ik zelf denk.”

Ondertussen kijkt de twintiger alweer vooruit naar zijn volgende project. Hij is namelijk ook groot fan van VV Vorden, heeft een eigen geel-zwart supportersvest en wil het complete complex van zijn favoriete voetbalclub nabouwen. Al zal dat nog wel een tijdje duren, want het karton laat hij de komende weken even liggen. “Voorlopig houd ik even pauze.”