Thuss heeft een praktijkruimte aan huis, maar zal ook geregeld met sporters in de buitenlucht trainen. Foto: Luuk Stam
Thuss heeft een praktijkruimte aan huis, maar zal ook geregeld met sporters in de buitenlucht trainen. Foto: Luuk Stam

Trainer-coach Bart Thuss slaat zijn eigen weg in

Hengeloër begint eigen bedrijf in training en coaching: Sport7

Door Luuk Stam

HENGELO - Hij heeft al ruim twintig jaar ervaring in de fitnessbranche, maar toch durft hij rustig te stellen dat er volgende week een langgekoesterde wens in vervulling gaat. Vanaf maandag 7 september start Bart Thuss (40) als zelfstandig trainer en coach, met zijn eigen praktijkruimte aan huis in het buitengebied van Hengelo.

Onder de naam Sport7 gaat de Hengeloër aan de slag. Dat doet hij als personal coach voor individuen en kleine groepjes sporters. De begeleiding zal grotendeels plaatsvinden op het eigen terrein aan de Slotsteeg, maar Thuss zal voor bijvoorbeeld hardloop- of bootcamptrainingen ook gebruikmaken van de landelijke en bosrijke omgeving. Alles gaat in overleg met de sporter of sporters.

Thuss doorliep het Cios in Arnhem en is al zijn gehele werkzame leven actief in de sport. Het werken als manager bij een grote sportschool begon hem echter tegen te staan. Vorig jaar stopte hij ermee. “Je bent alleen maar bezig met allerlei zaken eromheen”, verklaart hij. “Ik wilde weer terug naar het persoonlijke. Zelf weer personal training geven en dat doen op de manier die in mijn ogen het beste is.”

Daarbij gaat de Hengelose trainer uit van drie hoofdpijlers: beweging, voeding én – in zijn werkwijze zeker niet onbelangrijk – de mindset. “Dan gaat het ook om zaken als stress, slaap, ontspanning en persoonlijke omstandigheden”, vertelt hij. “Personal training is veel meer dan een uurtje flink sporten en weer naar huis. We gaan altijd op zoek naar: wat wil iemand écht bereiken en hoe komen we daar?”

Door persoonlijke gesprekken, testen en metingen probeert Thuss een zo helder mogelijk beeld te krijgen van de persoon die hij voor zich heeft. Dan blijkt sporten niet eens altijd dé oplossing. “Ik heb zelfs eens iemand geadviseerd om een tijdje niet te sporten. Die man was enorm druk. Hij moest leren om op tijd rust te pakken. Toen zijn we samen gaan kijken naar zaken als ritme, voeding en slaappatronen.”

Thuss laat niks aan het toeval over. Een voormalige koeienstal – “de strontputten zaten er nog in” – is omgebouwd tot professionele binnensportzaal inclusief kleedruimtes, een testruimte en een bespreekruimte. En de naam? “Die moest pakkend zijn”, aldus de trainer. “Alles draait hier om sport en we wonen op nummer 7. Vandaar Sport7.”

Zelf voetbalde Thuss in het verleden lange tijd in het eerste elftal van Pax. Nu doet hij daar af en toe nog mee in de competitie voor 35-plussers. Daarnaast doet hij aan wielrennen, mountainbiken en hardlopen. “Sporten is van kinds af aan mijn passie”, vertelt hij. “Daar hoort een gezonde levensstijl bij. Die beheers ik goed en ik vind het ontzettend gaaf om die op andere mensen over te brengen. Dat ik dat nu hier rondom mijn eigen huis kan doen, dat is zeker een droom die uitkomt.”

Voor een openingsfeest biedt corona geen ruimte. Daarom kiest Thuss voor een bescheiden receptie op zondag 4 oktober van 13.00 uur tot 16.00 uur met inachtneming van de geldende regels. Dan moeten de werkzaamheden ook helemaal afgerond zijn.

“De eerste weken zal hier en daar nog wat geklust worden, maar de eerste klanten willen heel graag beginnen”, aldus de kersverse eigenaar van Sport7. “En ik kan zelf ook niet wachten om lekker te starten.”


www.sport-7.nl