Orgelconcert Monumenten- dag

VORDEN - Wilbert Berendsen geeft op zondag 13 september van 15.30 tot 16.15 uur een orgelconcert, op het Lohmanorgel. Hij speelt stukken en bewerkingen van onder meer Beethoven, Mozart, Händel, John Stanley, Eugène Gigout en Max Reger. De toegang tot de Dorpskerk Vorden is gratis, maar bezoekers kunnen een vrije gift doen.

Omdat het Open Monumentendag is wordt er ook uitleg gegeven over het historische Lohmanorgel. Ook zijn er camera close-ups te zien op een groot scherm. Met dit optreden wordt de reeks zomerconcerten in de Vordense kerk afgesloten.

Wilbert Berendsen is cantor-organist van de Martinikerk in Doesburg, waar hij de vaste bespeler is van het monumentale Walcker-orgel. In 2015 werd hij benoemd tot Stadsorganist van de gemeente Doesburg. Hij studeerde orgel bij Hans van Nieuwkoop en behaalde in 1997 het diploma Uitvoerend Musicus. Daarnaast studeerde hij kerkmuziek en volgde hij een applicatieopleiding koordirectie voor vakmusici. Verder is hij dirigent van onder meer het Bachkoor Doetinchem. Hij geeft orgelconcerten in binnen- en buitenland. Wilbert is in augustus 2020 afgestudeerd als Master of Music op de beiaard.


Bomenbelang bespreekt aanvraag ANBI-status

KRANENBURG - Het aanvragen van een ANBI-status is een van de agendapunten bij de jaarlijkse ledenvergadering van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst die op zaterdag 26 september wordt gehouden op Wijngoed Kranenburg. De vergadering begint om 10.30 uur.

Besproken wordt onder meer de vaststelling van nieuwe statuten die het mogelijk maken om de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) aan te vragen. Zo'n status kan onder meer bepaalde belastingvoordelen opleveren. Maar ook actuele groenzaken uit de gemeente Bronckhorst komen aan bod.
Na de vergadering biedt het bestuur de aanwezigen een eenvoudige lunch aan. Louis Lansink, senior adviseur van Waterschap Rijn en IJssel, verzorgt dan een presentatie over de ophanden zijnde herinrichting van de landgoederenzone rondom de Baakse Beek. Het waterschap probeert in overleg met grondeigenaren een flink stuk van het stroomgebied van de Baakse Beek buiten de bebouwde kom opnieuw in te richten met als belangrijk doel de verdroging van het gebied te verminderen. Na de lunch wordt het betreffende gebied bezocht. Rond 14.30 uur eindigt de bijeenkomst.

Vanwege corona blijft het maximale aantal aanwezigen beperkt tot 25. Leden en geïnteresseerden die lid willen worden, dienen zich aan te melden. Dat kan tot uiterlijk 13 september met e-mail aan bomenbelang@gmail.com (onder vermelding van naam en telefoonnummer) of telefonisch 0575-470530. Wijngoed Kranenburg is te vinden aan de Kostedeweg 2 in Kranenburg.


Naoberschap in corona-tijd

VORDEN - Hoe ga je om met Naoberschap in deze moeilijke corona-tijd? Gaan Naoberschap en 1,5 meter afstand wel samen? Hoe geven we dat samen vorm en hoe vullen we het nieuwe Naoberschap in?

Columnist, komiek en 100 procent Achterhoeker Frans Miggelbrink komt daar op donderdag 17 september in Vorden over praten. In het Kulturhus in Vorden gaat hij van 10 tot 11 uur in gesprek over de verschillende aspecten van Naoberschap, om antwoorden op deze vragen te krijgen.
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met bibliotheek West-Achterhoek. Er mogen om corona-redenen maximaal tien personen aanwezig zijn. Wie daar bij wil horen kan zich aanmelden via onderstaande website of bellen met 0314-333445.


www.bibliotheek westachterhoek.nl