Gefaseerd en in kleine groepen van tien  gingen de wandelaars van start voor de Landgoederenwandeltocht in Vorden. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen
Gefaseerd en in kleine groepen van tien gingen de wandelaars van start voor de Landgoederenwandeltocht in Vorden. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen

Wandelaars genieten van Landgoederenwandeltocht

VORDEN/BARCHEM - De reacties van de wandelaars waren unaniem positief. Zij hadden er weer zin in nadat ze bijna zes maanden geen officiële wandeltocht hadden kunnen lopen vanwege de heersende corona-maatregelen.

Door Jan Hendriksen

Wel hadden de deelnemers zich voor het eerst vooraf digitaal moeten aanmelden. Maar dat weerhield ruim vierhonderd wandelaars er niet van om zondag aan de inmiddels traditionele Vordense Landgoederenwandeltocht van de Barchemse Wandelsportvereniging Door Oefening Sterk (WSV DOS) deel te nemen.
Het startbureau was in de buitenlucht aan de Dorpsstraat bij Eet-, drink- en feestgelegenheid De Herberg, inclusief spatschermen. Een unicum in de geschiedenis van de inmiddels bijna zestig jaar bestaande wandelsportvereniging. Onder strikte voorwaarden had de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) groen licht gegeven voor deze wandeltocht. Zo gingen de wandelaars gefaseerd in 'tijdsloten' van start: ieder kwartier mocht een kleine groep van tien wandelaars vertrekken. En dat had ook voordelen. Zo ontstonden er geen lange wachtrijen bij het startbureau zoals dat normaliter nog wel eens wil voorkomen bij de populaire wandelingen van DOS Barchem.
De wandelaars konden zondag kiezen uit maar liefst vier afstanden: vijf, tien, twintig en dertig kilometer. Men passeerde tijdens de wandeltocht die weer perfect was uitgepijld diverse Vordense landhuizen en kastelen zoals Kasteel Vorden en Huize Wientjesvoort (20 en 30 km), Huize Het Enzerinck (10, 20 en 30 km) en Kasteel De Wildenborch (30 km). Als pauzelocatie fungeerden Taveerne De Wildenborcherhof aan de Wildenborchseweg en de familie Nieuwenhuis aan de Galgengoorweg.

Wintervijfmaandse
Voorzitter Ab Hamer van DOS Barchem keek zondagavond met een positief gevoel terug op de wandeling ondanks alle corona-maatregelen. “Het was een mooie opmaat voor onze Wintervijfmaandse. De eerste wandeltocht daarvan is op zondag 15 november en start bij Dorpshuis ‘t Onderschoer in Barchem. Daarbij hanteren we dezelfde corona-voorwaarden zoals het verplicht vooraf aanmelden en betalen en ook het werken met spatschermen bij de start en rustlocaties. Alles volgens het protocol van WSV DOS-Barchem en KWBN."
Bij de Wintervijfmaandse kan worden gekozen uit wandelafstanden van zes, tien,vijftien en vijfentwintig kilometer. De andere wandelingen uit de Wintervijfmaandse vinden plaats op 20 december (startlocatie Woodbrooke Hotel in Barchem, 17.januari (De Heksenlaak Barchem), 7 februari (Tennisvereniging Ruurlo) en 14 maart (Camping Reusterman in Barchem).