Inzet van Praktijkondersteuners jeugd GGZ bij huisartsen succesvol

Inzet van Praktijkondersteuners jeugd GGZ bij huisartsen succesvol

BRONCKHORST - De gemeente Bronckhorst gaat met partners werken aan een structurele inzet van Praktijkondersteuners bij huisartsen. Dit besloten b en w vorige week. De afgelopen jaren deed de gemeente ervaring op met deze vorm van ondersteuning in huisartsenpraktijken in Vorden, Keijenborg, Hengelo, Hoog-keppel en Steenderen om psychische hulpvragen bij de jeugd tijdig te signaleren en te verhelderen. Uit evaluatie van dit proefproject blijkt dit voor alle betrokkenen een prettige en efficiƫnte werkwijze.

Uit de evaluatie blijkt dat met de inzet van de ondersteuners kinderen snel en gericht hulp ontvangen en minder worden doorverwezen naar de tweedelijns jeugdzorg. Ouders en kinderen zijn tevreden over de hulpverlening en kunnen met een aantal gesprekken vaak zelf verder. Daarnaast is de samenwerking tussen professionals verbeterd en leverde deze werkwijze een besparing op de kosten van jeugd GGZ.

Samenwerken
Samen met de huisartsen, de ondersteuners, de sociaal consulenten en een zorgverzekeraar, bepaalt de gemeente hoe de werkwijze vorm gaat krijgen en hoe partijen een bijdrage kunnen leveren. De aanbevelingen uit het rapport neemt de gemeente als aandachtspunten mee. De verwachting is dat de structurele werkwijze vanaf 2022 ingaat. Tot dan blijft de proefsituatie doorlopen.