Familie Onstenk, Gerrit, Ria, Nienke en Ron, in hun meubelwinkel. Foto: Liesbeth Spaansen
Familie Onstenk, Gerrit, Ria, Nienke en Ron, in hun meubelwinkel. Foto: Liesbeth Spaansen

Gerrit Onstenk, BKB-bestuurder met missie

HENGELO - Gerrit Onstenk, van Onstenk Meubelen in Hengelo is al zo’n 7 of 8 jaar lid van de Bedrijvenkring Bronckhorst. Nu gaat hij als bestuurslid samen met Pieter Gerrits van Gerrits Makelaardij Hengelo de Commissie Politiek vorm geven. “Het gaat hierbij bijvoorbeeld om overleg met de gemeente Bronckhorst en over de bedrijventerreinen.”

Door Liesbeth Spaansen

Hij wil graag als bestuurder aan zijn missie beginnen. “Nu zitten we nog allemaal in de coronastand, maar tijdens de laatste jaarvergadering zat ik overal even aan tafel, praatje maken, netwerken met ondernemers. Heel interessant wat anderen doen. Het bestuur vergadert nu wel, aan een hele grote tafel in grotere ruimten. We houden de moed erin.”

Onstenk Meubelen
Gerrit Onstenk startte zijn bedrijf op 1 augustus 1980. “Ik werkte bij Lenselink Meubelfabriek en tegelijkertijd in de avonduren en het weekend voor mezelf”, vertelt hij. “Ik verkocht meubelen vanuit het schuurtje bij huis en de fabriek van Lenselink, maakte zeer lange werkweken. Dat heb ik toch vijftien jaar volgehouden.”
Het bedrijf groeide en Gerrit huurde eerst ruimte aan de Slotsteeg. Nam in 1992 het ‘magazijn’ aan de Molenenk in gebruik. “Af en toe huurde ik ruimten erbij voor opslag, zoals aan de Nijverheidsweg en een voormalige kippenschuur aan de Bronkhorsterstraat. Daar hielden de marters huis”, weet Gerrit nog goed. “In 2011 kochten we de hal aan de Winkelskamp. De jaarlijks in oktober gehouden tentverkoop hier op de stoep is nu een permanente verkooplocatie in de AK-Zie Meubelhal geworden. Tussen kerst en Oud&Nieuw is inmiddels de traditie dat onze showroom geheel opnieuw is ingericht en trakteren we op heerlijk versgebakken oliebollen.”
Dochter en zoon Nienke en Ron Onstenk waren als kind veel in het bedrijf. “Zo rol je er vanzelf in, maar je moet er wel liefhebberij in hebben”, vertellen ze enthousiast. Zij kozen een opleiding die paste bij het bedrijf. Nienke studeerde Commerciële Economie en zorgt voor de orders en de planning. Ron koos voor Commercieel Medewerker en Management & Ondernemen. Hij regelt alles voor het wegbrengen van de bestellingen en de reparaties.
Ria Onstenk is dagelijks op de locatie aan de Winkelskamp 2. “Ik werkte eerder in de zorg als gezinsverzorgster. In de avonduren en op zaterdag was ik dan hier in de zaak”, vertelt ze. “Nu sta ik in de AK-Zie Meubelhal. Daar is ook ons kantoor en onze reparatie-afdeling. We bieden ruimte aan Stoffeerderij Esman.”
Vijf jaar geleden werd de voorkant van de Molenenk aangepakt. “Van een dichte beplating tot een toegankelijke woonwinkel met glazen pui en etalage”, vertelt Nienke.
Onstenk Meubelen viert dit jaar het 40-jarig jubileum, in het lastige jaar 2020. “De eerste vijf ‘coronaweken’ lag alles stil, daarna liep het weer en nu gaat het perfect. De mensen gaan niet op vakantie”, weet Gerrit.
Nienke besluit: “De online verkoop is slechts minimaal. De aankoop van een nieuwe bank is toch iets wat je in de winkel moet zien, voelen en testen. We bieden een uitgebreide service. Als er iets niet in orde is, lossen we het op. Daarnaast vinden wij het persoonlijke contact met de klant erg belangrijk”.


onstenkmeubelen.nl