Wethouder economie Willem Buunk. Foto: Roeban Kuiper
Wethouder economie Willem Buunk. Foto: Roeban Kuiper

Arbeidsethos

Achterhoekers staan bekend als goede werkers. Betrouwbaar. Komen op tijd. Komen hun afspraken na. Kortom: een goed arbeidsethos. Vakmensen die zich verantwoordelijk voelen voor hun werk. Ze doen het liever goed, of helemaal niet. En graag op hun eigen manier. In de productiehal richten ze graag hun eigen werkstation in. Met het gereedschap op een vaste plek voor het grijpen.

Achterhoekers werken ook lekker door. Tijd voor een praatje en een grap, ja, maar dan wel weer doorwerken. Vroeg beginnen ook en aan het einde van de dag goed werk afleveren. De busjes met vakmensen staan voor het ochtendgloren al in de file voor het Velperbroekcircuit. Halverwege de middag zijn de productielijnen en de klimaatinstallaties, de balkonhekken en de geveldelen gemonteerd en de aanhangers leeg. De opdrachtgevers kijken tevreden naar het geleverde werk.

Het gekke is dat die degelijke Achterhoekse werkhouding in de statistieken niet altijd terug te vinden is. De arbeidsproductiviteit ligt onder het landelijke gemiddelde. Dat betekent dat per gewerkt uur in onze regio minder geproduceerd of gemonteerd of geadviseerd wordt dan collega’s elders in het land gemiddeld doen.

Het is onduidelijk waar dit door komt. Misschien hebben wij Achterhoekers gewoon een relaxte werkhouding. Dat is wel zo gezond. We werken wel lekker door, maar het hoeft ook weer niet zo onmundig hard wark’n te zun. Onze goede kwaliteit van leven gaat misschien op een hele mooie manier hand in hand met een relaxte cultuur op de werkvloer.

Toch roept de lage arbeidsproductiviteit vragen op. Lukt het de Achterhoekse bedrijven ook over vijf jaar of over tien jaar nog goed in hun markt te presteren? Zou het ook mogelijk zijn om met dezelfde ontspannen werkhouding een betere prestatie te leveren? Voor MKB bedrijven is het vaak lastig om tijd vrij te maken voor dit soort vragen. Dat is jammer, want daardoor blijft een idee voor herontwerp van de productie vaak onuitgewerkt. Of het bijstellen van het HR beleid, terwijl dat nodig kan zijn om de juiste nieuwe medewerkers te vinden.

Met het ministerie van Economische Zaken hebben we voor de regio Achterhoek een MKB-deal gesloten. In het project Samen d’ran krijgen MKB bedrijven de gelegenheid om die verbeteringen op te pakken waar ze normaal niet aan toe komen. De eerste groep van bedrijven ging op 22 september in stadion de Vijverberg aan de slag. Wil je aan de slag met kansen voor je bedrijf? Via de business club van De Graafschap kun je je melden. Of via onze accountmanagers voor ondernemers. Ook op de werkvloer: Samen d’ran!

Willem Buunk, Wethouder Economische Zaken