Anouk Ballot bij de reuzenzwam die zichtbaar is op de wortels van de voorste rode beuk: 'Ook ondergronds is de boom rondom aangetast.' Foto: Contact
Anouk Ballot bij de reuzenzwam die zichtbaar is op de wortels van de voorste rode beuk: 'Ook ondergronds is de boom rondom aangetast.' Foto: Contact

Einde voor markante rode beuk Hackfort

Beeldbepalende boom is aangetast door reuzenzwam

VORDEN - Een van de grote beeldbepalende rode beuken op het voorplein van kasteel Hackfort moet worden geveld. De zo'n kleine 250 jaar oude boom is zwaar aangetast door reuzenzwam. De beuk werd onlangs gemarkeerd en afgelopen week werden de grote zware takken al verwijderd. De stam wordt waarschijnlijk nog eind deze maand weggehaald.

De prachtige rode beuk sierde het voorplein van kasteel Hackfort al ruim 230 jaar. Reuzenzwam betekende echter slecht nieuws. Al jaren werd de hoeveelheid en groeilocatie van de zwam in de gaten gehouden en kreeg de beuk extra aandacht en verzorging. Nu de reuzenzwam rondom zit, zijn de wortels dusdanig aangetast dat de beuk moet worden geveld. De beuk vormt een gevaar voor zijn omgeving en besloten is de herfststormen niet af te wachten. De aannemer is vorige week, eerder dan aanvankelijk het plan was, gestart met de werkzaamheden. Boswachter van eigenaar Natuurmonumenten, Anouk Ballot, treurt: "Het is heel triest, want de beuk is zwaar beeldbepalend. De boom zit ook bij veel mensen die hier regelmatig komen in het hart. Er zijn er die nog afscheid willen nemen. De directe omgeving van de boom hebben we afgezet, omdat de situatie niet meer veilig is. Daarom moest de boom ook sneller worden weggehaald, wat we willen niet dat er ongelukken gebeuren."

Metamorfose
De boom werd vermoedelijk bij de metamorfose van het kasteel rond 1788 geplant. De toenmalige baron Van Westerholt vormde het kasteel om van verdedigingswerk naar buitenhuis, waarbij onder andere een uitbouw plaatsvond, de gracht werd gedempt en het poortgebouw gesloopt. Het voorplein werd destijds aangelegd, waarvan de aanplant onder meer bestond uit de twee rode beuken, die tot op heden het aanzicht van het kasteel sieren. "Ook de andere beuk, die iets dichter bij het kasteel staat, is aangetast door de reuzenzwam, maar nog niet zo erg als de voorste. Maar ook die zal binnen enkele jaren moeten worden weggehaald", vreest Ballot. "We zullen een nieuwe boom planten op deze plek, maar daar gaat wel wat tijd overheen. Eerst moet de reuzenzwam uit de bodem. En we weten nog niet of er rode beuken terugkomen, want voor die soort is het misschien inmiddels te droog. Wellicht kunnen we iets met een andere soort die hier van vroeger uit op het landgoed thuishoort."

Voor de boom wordt geveld, vindt er eerst nog een flora- en fauna-check plaats in de boom. Bijvoorbeeld om te kijken of er nog bewoners zijn in de holtes. Het bruikbare hout van de boom zal worden geveild op de Rondhout Veiling. Dit is dé jaarlijkse, houtveiling in Nederland, waar speciale houtstukken onder de hamer gaan. Wellicht krijgt een deel van de boom, als kunstwerk, nog ergens een duurzaam tweede leven.

Afscheid
Om veiligheidsredenen worden de laatste weken al geen mensen meer in de directe omgeving van de beuk toegelaten. Bezoekers die afscheid willen nemen -bijvoorbeeld door het nemen van foto's of ander een afscheid- wordt verzocht dat te doen vanaf de Keuken van Hackfort (achter glas), van achter het hek van het voorplein of vanaf de beekweide van de Baakse Beek.

Met een hoogwerker is vorige week begonnen met het verwijderen van de grote zware takken van de eeuwenoude rode beuk bij Hackfort. Foto: PR
De reuzenzwam is zichtbaar op de wortels van de voorste rode beuk bij Hackfort. Foto: Contact