Jennine Staring met haar nieuwe prentenboek. Foto: PR

Jennine Staring met haar nieuwe prentenboek. Foto: PR

'Een groot gezin voor Mama Struis'

Nieuw voorlees- prentenboek van Jennine Staring

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Vorige week verscheen het voorlees prentenboek 'Een groot gezin voor Mama Struis' van Jennine Staring. De eerste reacties zijn heel enthousiast en zelf is de Vordense schrijfster ook heel blij met het boek. “Het verhaal en het thema had ik al heel lang in mijn hoofd sinds ik met mijn man Evert – Kees van de Plassche enkele jaren geleden een reis naar Zuid-Afrika had gemaakt. Nu is het er eindelijk van gekomen om het uit te geven bij ‘Levendig Uitgever’ waar ook een van mijn vorige boeken ‘Grasje hier, grasje daar’ werd uitgegeven.”

Verhalen vertellen en schrijven zit veel Starings in het bloed. Al eeuwen lang. Want wie kent niet dichter/schrijver Anthony Christiaan Winand Staring (1767-1840), waarvan een standbeeld in het centrum van Vorden staat. De in Gendringen geboren dichter die, evenals Jennine Staring, op landgoed en Kasteel De Wildenborch woonde. “Ook mijn oudoom heeft een grote nalatenschap in boeken achtergelaten.” De naam Jennine Staring prijkt inmiddels achter meer dan tachtig boektitels; zelf geschreven of door haar bewerkt. “Ik voel me bevoorrecht het schrijverstalent te hebben meegekregen van mijn voorvaderen. Schrijven op Landgoed De Wildenborch is inspirerend en verbindt me ook zo met hen. Het is een bijzonder gevoel”, zo laat Jennine weten.

‘Dit verhaal gaat over de liefde van ouders voor hun kinderen'


Zij groeide op in een warm gezin, waar met veel humor en fantasie verhalen werden verteld. Geen wonder dat deze elementen ook terug te vinden zijn in de verhalen die Jennine schrijft. Haar eerste boek ‘Womir de kleine trol’ werd in 1988 uitgegeven. En zo gezegd, er volgden er nog velen. Sinds een aantal jaren schrijft zij ook prentenboeken in nauwe samenwerking met diverse illustratoren. De samenwerking met de Brabantse Martine van Nieuwenhuyzen als illustrator heeft evenals met ‘Grasje hier, grasje daar’ een prachtig boek opgeleverd.

Verdrietig
In het prentenboek 'Een groot gezin voor Mama Struis' vindt ‘Mama Struis’ het maar wat jammer dat het haar niet lukt om meer dan één ei te leggen. Dat maakt haar verdrietig en ze schaamt zich er ook een beetje voor. ‘Papa Struis’ probeert haar te troosten. “Dat is juist geweldig”, roept hij uit. “Dan hebben we straks één kind. Dat is toch genoeg.” Mama Haas komt langs huppelen met haar vijf kinderen dartelend om haar heen. “Nou, ik vind één kind maar weinig”, lacht ze. “En ongezellig”, giechelen de kleine haasjes. ‘Mama Struis’ wil ook graag een groot gezin. Uiteindelijk adopteert het struisvogelpaar eieren, die verlaten zijn en waar dus niemand voor zorgt. De verrassing zit in het moment dat de eieren uitkomen. Jennine: “Dit verhaal gaat over de liefde van ouders voor hun kinderen. Het maakt niet uit of het eigen kinderen, pleegkinderen, stiefkinderen of adoptiekinderen zijn.”

Eigenschappen
De dieren in het verhaal hebben menselijke eigenschappen en gevoelens van Staring meegekregen waardoor het verhaal erg geestig is. Een heerlijk voorleesboek voor thuis en op school en door de korte zinnen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier. Maar ook voor de iets oudere kinderen om zelf te lezen.

'Een groot gezin voor Mama Struis' is te koop in de boekwinkels, onder meer bij Bruna in Vorden en Lovink in Lochem en te bestellen bij Levendig Uitgever. Het 32 pagina's tellende geïllustreerde prentenboek kost 14,95 euro.