Op de Lindesche Molen worden de examenkandidaten bevraagd over de werking van de molen. Foto: Natasja Klein Nulent
Op de Lindesche Molen worden de examenkandidaten bevraagd over de werking van de molen. Foto: Natasja Klein Nulent

Ron, Simon, Jurre en Ramon geslaagd voor Gelders
molenaarsdiploma

LINDE - Afgelopen periode hebben vier molenaars in opleiding stage gelopen bij De Lindesche molen te Linde en als afsluiting op zaterdag 28 november de examens afgelegd. Nu zij dit Gelders examen achter de rug hebben, mogen ze op voor het landelijk examen.

Wanneer iemand besluit molenaar te willen worden krijgen ze een opleiding op een lesmolen. Daar leren ze minimaal vier seizoenen lang vaardigheden om een molen te bedienen, over de techniek in hun lesmolen maar ook over diverse andere molens zoals houtzaagmolens, poldermolens, olieslagmolens, enzovoort. Tenslotte leren ze hoe het weer werkt en hoe ze dat kunnen voorspellen tenminste een aantal uur van te voren, omdat je als molenaar moet weten waar de wind vandaan komt en of er bijvoorbeeld onweersbuien komen.

Als de lesgevende molenaar gezien heeft dat je de vaardigheden bezit om zelfstandig elke wind gedreven molen te kunnen draaien, mag deze het examen aanvragen. Na die lesperiode volgt een eerste stage periode bij een andere molen dan de eigen lesmolen die ze op diezelfde molen afsluiten met een examen. Slagen zij daarvoor gaan ze een half jaar een tweede stageperiode bij een andere molen lopen en sluiten ze die af met een landelijk examen. Slagen ze daar ook voor mogen ze zichzelf gediplomeerd vrijwillig molenaar noemen en zijn zij bevoegd op elke wind gedreven molen in Nederland te draaien.

Zaterdag 28 november was het dan zo ver voor vier molenaars in opleiding die bij De Lindesche Molen hun eerste stage gelopen hadden. Hun examendag was aangekomen, met één examinator minder dan gebruikelijk in verband met coronamaatregelingen en onderlinge afstand in acht nemend en met het dragen van mondkapjes.

Alle vier zijn geslaagd! Bij deze willen Jos Kablau en Natasja Klein Nulent, molenaars van de Lindesche Molen Ron Bosman, Simon Mulder, Jurre Riphagen en Ramon Kroes dan ook van harte feliciteren met deze eerste belangrijke stap. Zij gaan nu op naar het landelijk examen over een half jaar en dan zijn jullie molenaars.

Ook willen zij Henk Ruiterkamp bedanken dat De Lindesche Molen gebruikt mag worden voor opleidingsdoeleinden en zo een rol kan spelen het molenaarsbestand op peil te houden, wat erg hard nodig is vanwege de vergrijzing van deze prachtige en mooie hobby.

Mocht je na aanleiding van dit stukje het leuk vinden om eens te kijken en te bespreken of molenaar zijn een mooie hobby voor je kan zijn, loop dan eens binnen als de molen open is op bijna elke zaterdag of maak een afspraak. Molenaars Jos Kablau en Natasja Klein Nulent willen je graag meer vertellen over de opleiding en kijken of het wat is voor je om de opleiding bijvoorbeeld op De Lindesche Molen te volgen. Om de opleiding te mogen beginnen moet je minimaal 14 jaar oud zijn en er zijn nog molenaars die zelfs 80 jaar en ouder zijn. Zowel jongens als meisjes vanaf 14 jaar en mannen en vrouwen zijn welkom om de opleiding te volgens, je bent dus niet snel te oud om te beginnen.