Jesse Sletterink bij het perceel op de hoek van de Schuttestraat en Ruurloseweg dat met bloemenzaad is ingezaaid. Foto: Jan Hendriksen,.

Jesse Sletterink bij het perceel op de hoek van de Schuttestraat en Ruurloseweg dat met bloemenzaad is ingezaaid. Foto: Jan Hendriksen,. 

Vorden volgend jaar kleurrijke
bloemenweide rijker

Initiatief van Geldersch Landschap & Kasteelen en Bijenstichting

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Vorden is vanaf volgend jaar een kleurrijke bloemenweide rijker. In samenwerking met de Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen uit Arnhem en De Bijenstichting uit Vorden is er namelijk een perceel grond op de hoek van de Schuttestraat en de Ruurloseweg, dat tot afgelopen zomer als pony weide was ingericht, ingezaaid met een bloemenweidemengsel.

Jesse Sletterink (21) uit Harfsen en student van Eco en Wildlife aan het Helicon in Velp, een eigentijds veelzijdige opleidingscentrum op het gebied van groenonderwijs, die momenteel stage loopt bij de Bijenstichting heeft zorgvuldig onderzoek gedaan om dit perceel om te toveren tot de best mogelijkst bloemenweide voor bijen en andere insecten. Jesse Sletterink heeft voordat het perceel werd ingezaaid onderzoek gedaan van wat voor situatie hij hier voor zich had met het perceel. Het perceel is iets kleiner dan een voetbalveld en het had hiervoor gediend als pony weide.
De eerste stap die Sletterink uitvoerde was het opsturen van een grondmonster om te kijken wat er allemaal aanwezig was in de grond. “De uitkomst was een zeer geschikte grond om een bloemenweide op te zaaien. Vervolgens heb ik onderzoek gedaan naar het meest geschikte zadenmengsel. Ik heb hiervoor gekozen voor twee mengsels voor in de zon en één mengsel voor in de schaduw omdat een deel van het perceel in de schaduw ligt”, aldus de stagiaire. De twee mengsels bevatten meerjarige soorten en een mengsel eenjarige soorten voor gelijk wat kleur in het eerste jaar na het inzaaien. Het Geldersch Landschap & Kasteelen heeft de grondbewerking uitgevoerd door het perceel om te ploegen. Hierdoor kwam de voedselarme grondlaag naar boven omdat dit beter is. Voor bloemplanten is het veld half oktober ingezaaid. Een recent bezoek in november liet zien dat de eerste kiemplanten al zichtbaar zijn.

Wandelpad
Vanaf mei 2021 wordt de eerste bloei verwacht. Jesse Sletterink: “Dit zullen dan vooral de eenjarige soorten zijn omdat de meerjarige soorten het eerste jaar alleen maar zullen gaan groeien. Deze zullen pas twee tot drie jaar na de inzaai gaan bloeien.” Er zullen naar alle waarschijnlijkheid geen bijenkasten op het perceel worden geplaatst en zullen het voornamelijk wilde bijen zijn die de bloemenweide volgens Sletterink zullen gaan bezoeken. Het plan is wel om een informatiebord te plaatsen en uiteindelijk een zigzaggend wandelpad door de bloemenweide te creëren zodat mensen de bloemen en bijbehorende dieren ook van dichtbij kunnen bewonderen.