Wethouder economische zaken Willem Buunk. Foto: Roeban Kuiper
Wethouder economische zaken Willem Buunk. Foto: Roeban Kuiper

Geluksregio in crisistijd

De Rabobank heeft het grootste marktaandeel onder bedrijven in onze regio en wil graag wat terugdoen voor de klanten. Daarvoor zetten ze onder meer hun onderzoeksafdeling in. De bank is nieuwsgierig naar de context waarin bedrijven hun onderneming draaien: de regionale economie. Maar de bank heeft ook particuliere klanten die bijvoorbeeld hun hypotheken bij hen afnemen. En ook daarvoor willen ze weten hoe het economisch tij in het huishoudboekje is. En banken weten natuurlijk precies waarop mensen hun economische keuzes baseren. Niet op rationele gronden, maar emotie. Gevoel.

Economisch onderzoek moet dus ons gevoel in beeld brengen. De onderzoekers van de bank nemen dat serieus en brengen dus niet alleen in beeld hoe Nederland er cijfermatig voor staat, maar ook hoe ons welzijn en ons welbevinden is. Ze bouwen voort op economische modellen van het Planbureau voor de Leefomgeving en universiteiten naar de ‘brede welvaart’ en hebben daarvoor een prachtige samengestelde indicator berekend. De Achterhoek scoort daarin heel hoog. Het is een van de beste regio’s in Nederland om te leven. Een ‘Geluksregio’.

Geluksregio
Naar aanleiding van de onderzoeksuitkomst was er onder deze titel op 27 november 2020 zelfs een hele dag radio samen met de bij ons welbekende stichting Pak An. De cijfers werden geïllustreerd met de werkelijkheid van vele ondernemers en van maatschappelijke en culturele initiatiefnemers. Het gemiddelde inkomen is in de brede welvaart indicator iets lager dan in de rest van Nederland, maar de cijfers over de kwaliteit van de leefomgeving en de kracht van de samenleving stuwen de Achterhoek op naar een top 4 positie.

Het positieve gevoel werd in het dagje Geluksregio-radio overschaduwd door de crisis waar we in zitten. Ook al slaat de Achterhoek zich er bewonderenswaardig doorheen, een ding valt op. De jongere die net met diploma de opleiding verlaat, vangt de klap op. Voor hen is er op dit moment heel weinig werk. Voor ondernemers en overheden (gemeenten, UWV en anderen) is het de wereld op zijn kop. Vorig jaar waren we nog volop bezig pas afgestudeerden en gediplomeerden te verleiden in de Achterhoek te blijven werken of terug te komen. Nu is de uitdaging om ervoor te zorgen dat we jongeren ondanks de crisis toch een werkplek bieden. De brede welvaartsindicator leert ons namelijk een ding: om Geluksregio te blijven, hebben we een gezonde en beter verdienende arbeidsmarkt nodig.

Willem Buunk, wethouder
economische zaken