Een aantal van de beukenstammen blijft staan, voor de vleermuizen. Foto: Natuurmonumenten

Een aantal van de beukenstammen blijft staan, voor de vleermuizen. Foto: Natuurmonumenten

Beukenlaantje op Hackfort wordt verjongd

VORDEN - Vele beukenlanen op Hackfort worden slechter door ouderdom en droogte. Het laantje gelegen aan de witte route (het Berendpad) nabij de Baakseweg is echt aan zijn einde gekomen. Om de veiligheid op dit wandelpad te kunnen waarborgen, wordt deze laan op dit moment vervangen.

Niet alle bomen zijn verwijderd. Een aantal is 'getopt'. Ze blijven zonder takken staan. Deze bomen hebben namelijk holtes waar vleermuizen en andere dieren gebruik van maken. Door enkele bomen te laten staan blijft ook de structuur van de laan (deels) in stand, wat vleermuizen belangrijke oriƫntatiepunten geeft voor hun vliegroutes.
Natuurmonumenten plant een meer toekomstbestendige boomsoort terug. Gekozen is voor de suikeresdoorn (Acer saccharum). Deze boomsoort is klimaatbestendigheid, heeft een hoge sierwaarde en is geschikt voor deze standplaats. Bovendien heeft de esdoorn een bijzondere eigenschap: bij langere droge periodes is het wortelstelsel van de boom in staat water uit de diepere bodem omhoog te trekken en uit te vloeien naar hogere en drogere grondlagen. Dit kan een gunstig effect hebben op de bodemplanten onder de boom.
De werkzaamheden zijn eind van dit jaar afgerond. Het kan zijn dat het wandelpad tijdens de werkzaamheden kort wordt afgesloten. Ook dat wordt opgeknapt.