Carbidschieten op BlowLands aan de Wiekenweg in Zelhem. Foto: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder

Carbidschieten op BlowLands aan de Wiekenweg in Zelhem. Foto: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder

Bronckhorst staat carbidschieten op oudejaarsdag toe

Knallen met carbid mag alleen overdag en met inachtneming van de corona- maatregelen

Door Luuk Stam

HENGELO – Het carbidschieten is dit jaar in de gemeente Bronckhorst toegestaan op donderdag 31 december tussen 10.00 en 18.00 uur, andere jaren mocht dit tot 2.00 uur in de nieuwjaarsnacht. Aanwezigen moeten dit jaar de geldende coronamaatregelen in acht nemen. Dat betekent dat er maximaal twee mensen of één huishouden bij het schieten aanwezig mogen zijn. Ook geldt een meldplicht voor locaties waar carbid geschoten wordt.

De gemeenteraad van Bronckhorst stemde hier donderdagavond tijdens een digitale raadsvergadering mee in. Dit ondanks het feit dat de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) eerder liet weten het carbidschieten rondom de komende jaarwisseling ten strengste af te raden. De VNOG deed de dringende oproep om dit oudejaarsgebruik vanwege de coronasituatie een jaar over te slaan. Toch zal het ook in Bronckhorst anders zijn dan anders. Dit keer geen grote groepen vrienden, die met het gedreun van carbid op de achtergrond het jaar uitluiden. “We weten allemaal dat het carbidschieten niet draait om twee mensen bij één bus”, stelde ook burgemeester Marianne Besselink. “Het gaat om een gezellig samenzijn met vrienden, maar dat onderdeel is er dit jaar echt niet bij.”
Bij de gemeente waren tot donderdagavond al 45 locaties aangemeld voor het schieten van carbid. Om het geheel zo goed mogelijk te laten verlopen, zal de gemeente met al deze mensen vooraf contact opnemen. “Om de regels door te nemen en hen te wijzen op het belang ervan”, verklaart Besselink. “Het gaat om de gezondheid van ons allemaal. Er is ook niks op tegen als mensen zeggen: ‘We slaan een jaartje over.’ Dat zou best verstandig zijn.”

De burgemeester liet weten actief te gaan handhaven op de naleving van de regels. Jan Engels (D66) stond even stil bij de boa’s, die op oudejaarsdag met deze taak belast zullen worden. “Een ondankbare taak”, zo stelde hij. “Carbidschieten met maar twee personen, wij zien dat in de praktijk makkelijk misgaan. Dan is het heel ongemakkelijk – zeker met oud en nieuw – om als boa handelend op te moeten treden, terwijl dat wel nodig is.” Ook zei Engels te hopen dat er met het oog op het landelijke vuurwerkverbod geen carbidtoerisme op gang zal komen. Toch stemde ook zijn partij uiteindelijk in, mede omdat de gemeente het collegevoorstel om het carbidschieten toe te staan twee weken terug al via de sociale mediakanalen naar buiten bracht. “Daardoor zijn verwachtingen geschept”, stelde Engels. “Sowieso is het een moeilijke afweging. Deze traditie is belangrijk en waardevol.” Burgemeester Besselink verklaarde dat het vroegtijdig publiceren van het voorstel bedoeld was om duidelijkheid te scheppen en mensen langer de gelegenheid te geven om locaties voor het carbidschieten aan te melden. Het weerhield ook Dick Ebbers (ChristenUnie/SGP) ervan om tegen te stemmen, al had zijn partij graag een verbod gezien. “We hopen nu op een flinke dosis gezond verstand van onze inwoners.”

Wie in Bronckhorst carbid wil schieten, heeft nog tot en met 29 december de tijd om via de website van de gemeente een locatie aan te melden. De algemene carbidregels zijn onveranderd. Zo mag het schieten alleen buiten de bebouwde kom, op minimaal honderd meter afstand van woningen en op driehonderd van dierenverblijven. Een bus mag een inhoud van maximaal veertig liter hebben en alleen worden afgesloten met een bal.
Een algeheel carbidverbod is ook voor de komende jaren niet aan de orde, zo benadrukte burgemeester Besselink donderdagavond nog maar eens. Chris Jansen (CDA) keek dan ook alvast vooruit: "Hopelijk ligt de coronacrisis eind volgend jaar achter ons. Wij vinden het belangrijk dat het carbidschieten dan weer op de traditionele manier gevierd kan worden. Uiteindelijk is het toch een stukje erfgoed van onze streek.”