De enorme kerstboom in de tuin van Wim Polman is een heuse blikvanger. Foto: Liesbeth Spaansen
De enorme kerstboom in de tuin van Wim Polman is een heuse blikvanger. Foto: Liesbeth Spaansen

‘Ik vind het leuk om voor kerst het hele huis te versieren’

Kerstboom van acht meter is blikvanger in de buurt

Door Liesbeth Spaansen

VORDEN – Wie rond de kerstdagen door de Insulindelaan in Vorden gaat, ziet een indrukwekkende kerstboom staan met honderden lichtjes en rode ballen en bellen. “Elk jaar een nieuwe boom, liefst een mooie en van 8 tot 8,5 meter”, vertelt initiatiefnemer Wim Polman (85) trots. “Er is veel belangstelling voor, al 35 jaar. Gelukkig is de boom dit jaar wel erg mooi.”

De kerstboom gaat 70 centimeter de put in en staat verder los. “Een grotere boom past niet, dan kun je er ook niet meer omheen lopen”, weet Wim uit ervaring. “Eén boom was zo verschrikkelijk groot, die hebben we toen moeten schoren. Al vanaf 1985 heb ik een grote kerstboom. De ene keer is de boom mooier dan de andere keer.”

De eerste bomen kwamen van een boomkweker uit Barchem, die bij Pannerden dit formaat kerstbomen had staan. “Na de verkoop van zijn grond stopte hij met de verkoop en moest ik op zoek naar een andere kweker. Dit jaar heb ik de boom bij Luijendijk Hoveniers in Warnsveld besteld en hij komt uit de Belgische Ardennen.”

Met kerst het huis versieren is een klusje dat Wim altijd met plezier heeft gedaan. “Mijn vrouw Ali keek altijd met plezier toe”, glimlacht hij. Na haar overlijden in maart 2019 heeft hij getwijfeld of hij de kerstspullen weer zou oppakken. “Maar ik heb het wel gedaan en daar ben ik blij om. Ik vind het gezellig.” Niet alleen de grote boom kan dus op positieve reacties rekenen, ook de versiering aan zijn huis, de boom in zijn huiskamer en het kerstdorp onder de overkapping achter het huis. Met hulp van Bart Berentsen en Jan Hulshof wordt de grote boom buiten gezet. “Bart Berentsen en ik hebben allebei geen hoogtevrees, dus samen met Bart stond ik in het bakje en hingen de lampjes, ballen en bellen erin. Wel na Sinterklaas en met mondkapje deze keer. We zijn daar dan een hele dag mee bezig.” Wim laat weten dat de led-lampjes van de laatste vijftien jaren zijn, omdat toen de gewone gloeilampjes niet meer mochten. “Eén keer had ik er cadeautjes in gehangen, maar daar kreeg ik toch commentaar op. Die hoorden er niet in, maar onder de boom. Toen heb ik de kunststoffen ballen en bellen gekocht.”

Wim Polman is geboren en getogen in Vorden. De ondernemer nam in 1956 de zaak van zijn vader over. Tot 2001 runde hij deze designmeubelzaak in het centrum. Aan huis in de Insulindelaan had hij ruimte voor opslag en een werkplaats. “In 1967 kwam ik als bestuurslid in de toenmalige winkeliersvereniging, later de Vordense Ondernemers Vereniging (VOV). In 1970 werd ik voorzitter. In 1984 nam ik het initiatief om het dorp in kerstsfeer te brengen. Toen zijn er 200 kerstboompjes langs de weg gezet. Dat was een hele investering, weet ik nog. Je moet het goed uitleggen en vertellen wat het kost, maar toen hebben de leden het geld binnengehaald. Al die snoeren, fittingen en lampjes zijn toen in het voormalige jeugdcentrum klaargemaakt. In de trottoirs kwamen met de eerste renovatie putjes waar de boompjes inpasten, maar ook vlaggenmasten. Ze hebben er tot de tweede renovatie van het centrum van Vorden gestaan. Toen zijn ze overgegaan op lichtjes in de bomen, die officieel werden aangezet door toenmalige voorzitter Marcel Leferink.” In 1993 droeg hij zijn bestuurstaken over. “Er waren inmiddels commissies zoals voor sint en kerst, zodat de voorzitter niet alles hoeft te doen. Dat werkt prima en betrek je de leden bij de evenementen.”

Toen in 1985

de eerste

kerstmarkt

werd

georganiseerd,

plaatste Wim

zijn eerste

grote

kerstboom

Toen in 1985 de eerste kerstmarkt werd georganiseerd, plaatste Wim zijn eerste grote kerstboom. “Bart en Jan helpen ook weer met opruimen. En als ik gezond blijf, staat er volgend jaar weer een“, lacht Wim. Voor nu genieten weer veel mensen van de prachtige kerstboom. “Ze rijden ervoor om en maken foto’s. Bewoners van de Wehme komen ook graag langs tijdens hun wandelingetje”.

Overdag staat de verlichting aan tussen 07.30 en 09.30 uur en 15.30 en 22.30 uur. Op kerstavond en oud en nieuw branden de lampjes de gehele nacht.

Ook bij Wim Polman binnen is het volop kerst, compleet met kerstdorpje. Foto: Liesbeth Spaansen