Nog geen extra geld voor lokale omroep

Nog geen extra geld voor lokale omroep

HENGELO/BRONCKHORST – Radio Ideaal krijgt voorlopig geen extra subsidie van Bronckhorst om stappen te kunnen maken in de journalistieke kwaliteit. Daarmee gaat de gemeente volgens onder meer D66 in tegen de afspraken die de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) eerder maakten met de lokale omroepen in het land.

Door Henk Klein Holte

D66 wilde via een motie in de raadsvergadering van afgelopen week wethouder Evert Blaauw bewegen toch extra geld naar de lokale radio-omroep te sturen. “Het college gaat voorbij aan een aantal zaken. Het is niet zo vrijblijvend als het college heeft gedacht. Dat geld is geoormerkt. Het is van belang dat we een goede lokale omroep behouden op weg naar een streekomroep”, stelt Jan Engels.
Blaauw wenst eerst de plannen bij Ideaal af te wachten. Hoe wil de radiozender de (journalistieke) kwaliteit verbeteren en de samenwerking op regionaal niveau vorm gaan geven. Pas daarna wil Blaauw eventueel werk maken van de subsidieverhoging. “De gelden zijn geen ‘vast-gelabeld’ geld. In januari zijn er weer gesprekken op ambtelijk niveau. De ontwikkelingen op regionaal niveau zijn gaande.” De wethouder verwacht in het voorjaar meer duidelijkheid te kunnen geven. "We voldoen aan onze verplichtingen. En zeker gelet op de financiële positie van de gemeente zou ik de motie ontraden."
Herman van Rooijen van GroenLinks is het daar mee eens. “Ik heb niet het idee dat bij Radio Ideaal bij de huidige subsidie in de problemen komt, de omroep kan met het huidige budget de taken blijven verrichten. Te meer daar we als gemeente met meer financiële problemen te kampen gaan krijgen.”

Waakhondfunctie
De afspraken die de VNG maakte komen voort uit de discussie die momenteel wordt gevoerd over het belang van (goede) lokale journalistiek, met het oog op de informatievoorziening van burgers en de waakhondfunctie ten opzichte van de overheidsinstanties. Die zijn van cruciaal belang voor een goed werkende democratie en rechtstaat. Dat wordt geconcludeerd in het rapport van het VNG Expertiseteam Vitalisering Lokale Journalistiek in zijn rapport ‘Wachten kan niet meer: Handvatten voor een breed gemeentelijk mediabeleid’. In een rapport (‘Lokale media: niet te missen’) van de Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Cultuur wordt het belang van goede lokale journalistiek door omroepen en kranten eveneens onderstreept. De volgende vragen kwamen daarbij aan de orde: Hoe gaat het met het lokale nieuws via de kranten, nieuwsbladen, omroepen en websites in ons land? Krijgen burgers genoeg informatie over hun directe omgeving? Wordt het lokale bestuur scherp gehouden door de waakhond die lokale media moeten zijn? En zo niet, hoe zorgen we er dan voor dat lokale media wel weer kunnen doen wat we van ze verwachten?

In dit licht kwamen ook de afspraken van de VNG met de lokale omroepen tot stand. In Bronckhorst moet Radio Ideaal echter voorlopig nog even wachten alvorens die verhoging daadwerkelijk komt. In de stemming werd de motie van D66 namelijk met 12 voor en 13 tegen verworpen.