Eric Klop, correspondent voor Contact. Foto: Petra Klop
Eric Klop, correspondent voor Contact. Foto: Petra Klop

Het c-woord

Toen ik op 27 februari jongstleden de laatste hand legde aan de reportage, leek er nauwelijks een vuiltje aan de lucht. Drie senioren waren bijeen in de studio van de lokale omroep B-FM. Zij haalden herinneringen op aan de laatste Oorlogsdagen in Zutphen. Ter voorbereiding op de verschillende herdenkingen die gaandeweg 2020 ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding gehouden zouden worden. Enkele dagen later pakten zich donkere wolken samen.
‘Vertraging door coronavirus’, zo kopte een week later mijn artikel waarin werd gemeld dat de plaatselijke Stap-in-stap-uit-bus nog even op zich liet wachten.Het c-woord was gevallen. Voor het eerst en nog lang niet voor het laatst. Hoe jeugdig supermarktpersoneel tijdens de eerste lockdown omging met de maatregelen. Welke zeilen de hoteleigenaar bij had moet zetten om in augustus de toekomst vol vertrouwen tegemoet te kunnen zien. Waarom vorige week de programmeur en zakelijk leider van het ‘huis voor kunst en gedachten’ geen reden zagen zich uit het veld te laten slaan. Het hield en houdt niet op.
Dit ‘rare’ jaar is bijna voorbij. Maar van de kalender trekt het virus zich niets aan. Wel van ons. Mijd de grenzen van wat wel of niet mag. Stop met miepen over vaccineren. Dat is mijn wens voor 2021. Want dan komt het goed!

Eric Klop