Een screenshot van een onlineles yoga op YouTubekanaal Indoor Sport Vorden

Een screenshot van een onlineles yoga op YouTubekanaal Indoor Sport Vorden

Werken aan fysieke en mentale gezondheid in coronatijd

Leden én niet-leden kunnen dankzij open kanaal Indoor Sport
Vorden doortrainen

Door Rudi Hofman

VORDEN - Net als andere sportscholen is ook Indoor Sport Vorden door de lockdown minimaal tot 20 januari gesloten. Niettemin kunnen leden dankzij leenmaterialen en online lessen in de tussenliggende weken volop aan hun fysieke en mentale gezondheid werken.

Op het YouTubekanaal van Indoor Sport Vorden zijn de lessen ook voor niet-leden gratis te volgen en terug te kijken op een moment dat het hen het beste uitkomt. “We merken dat de lessen op veel andere momenten dan het oorspronkelijk uitzendtijdstip worden gestreamd. Mensen zijn door corona uit hun ritme, hebben de kinderen thuis en zitten niet meer zo strak in het stramien van eerder’’, zegt Jaap Hesselink, de eigenaar van Indoor Sport Vorden en Indoor Sport Brummen.

Met name de yogalessen zijn ‘erg hot’. Voor corona was het al populair en deze populariteit is alleen maar gegroeid. Hesselink: “Mensen willen rust in hun hoofd.’’ Pilates is, zo zegt hij, ook in trek.

De online lessen bestrijken het volledige aanbod van het sportcentrum. Spier- en conditieversterkende challenges, core stability- (spieren rond je middel) en benen-, billen- en buiktrainingen zijn op het open kanaal ook te vinden. De trainers geven de thuissporters tips met welke attributen - zoals een stoel en een kussen - zij de oefeningen kunnen doen.

Hesselink is blij met de mogelijkheid om via Zoom met een groep tegelijk vanuit verschillende woonkamers een les te volgen en op elkaar te reageren. Deze interactiviteit is een welkome aanvulling en komt de motivatie ten goede.

Indoor Sport in Vorden en Brummen heeft leden onlangs de mogelijkheid geboden fitnessmaterialen waaronder halters en gewichtsschijven, halterbankjes en setjes dumbbells te lenen. Streven was hierbij de attributen zodanig te verdelen dat bijvoorbeeld groepjes en gezinsleden die normaal in het sportcentrum samen trainen optimaal werden bediend.

Circuit
In de eerste week van januari komt er rond de twee vestigingen van Indoor Sport een bootcamp-achtig circuit met autobanden te liggen. Sporters worden uitgedaagd dit zo snel mogelijk af te leggen. Hesselink: “We koppelen er een competitie-element aan. Deelnemers kunnen hun tijden posten op Facebook, ook dit is bedoeld om meer interactiviteit te creëren.’’

Ten slotte heeft de sportschoolhouder nog een goede tip voor iedereen die op een laagdrempelige manier van de kerstkilo's wil afkomen of gewoon aan zijn of haar fitheid wil werken. "Wat bijna iedereen kan is wandelen. Het is beter drie keer daags een kwartier te lopen dan één keer een uur. Als je korte tijd stevig doorstapt en je lichaamstemperatuur stijgt dan werkt dat na terugkomst nog een tijd door. Op deze manier zet je je verbrandingsproces optimaal in werking.''

Hond
Sowieso is het goed om, zeker als je een zittend beroep hebt, om regelmatig in beweging te komen. “Ga dus lekker wandelen, neem een paraplu mee en koop een hond. Dan moet je sowieso drie keer per dag naar buiten’’, adviseert Hesselink.

Een screenshot van een onlineles core stability.