Lichtjes bij de oorlogsgraven op de begraafplaats in Steenderen. Foto: PR

Lichtjes bij de oorlogsgraven op de begraafplaats in Steenderen. Foto: PR

Lichtjes op oorlogsgraven en monumenten op kerstavond

BRONCKHORST – Het vreemde gevoel blijft, bezet zijn door een vijand gelijk als in 1940-1945 in een tijd dat Nederland voor het grootste gedeelte haar bevrijding zou vieren. In 2020 is het land opnieuw bezet door een onzichtbare vijand die ook geen respect heeft voor het menselijk leven. Gerrit Bruggink uit Hengelo, Colour Sergeant Royal Canadian Legion Branch 005, is lid van de werkgroep Lichtjes op Oorlogsgraven Bronckhorst, die op kerstavond tussen 15.00 en 17.00 uur 96 kaarsjes heeft geplaatst op de begraafplaatsen in Steenderen, Hengelo Gld., Vorden, Halle, Zelhem, Olburgen, Hummelo, Baak, Wichmond, Rha, Varsseveld, Ruurlo, en drie plekken in Normandië.

Vele vrijwilligers in binnen- en buitenland hebben op meer dan 375 plaatsen 14.400 kaarsjes gezet op oorlogsgraven, maar ook monumenten en bij verzetsmensen. Deze zijn aangemeld op de site https://lichtjesopoorlogsgraven.jimdofree.com/. Veel families hebben hun dierbaren verloren en leven in rouw, in een tijd dan 75 vrijheid bovenaan zou moeten staan. Ook voor hen werd op kerstavond even stilgestaan.

Gerrit Bruggink heeft tussen 15.00 en 15.30 uur een extra kaarsje geplaatst bij het graf van Lt. John Gordon Kavanagh (Uncle Jack), namens The Queen's Own Rifles of Canada (QOR). Bij dit graf was op 10 september 2020 een informele herdenking. Hij kreeg eindelijk een grafsteen met zijn naam er op. Er is hoop op een officiële herdenking in april 2021. Tevens is bij het monument op Rha een QOR een kaarsje geplaatst.

Waarom lichtjes op oorlogsgraven
De lichtjes zijn geplaatst uit respect voor de bevrijders die er voor gezorgd hebben dat Nederland nu in vrijheid kan leven. Zij lieten hun leven voor onze vrijheid zo ver van huis. En het is een gedachte naar alle familie leden die er niet bij kunnen zijn.

Bij het plaatsen van de kaarsjes op Kerstavond mochten geen bezoekers aanwezig zijn. Dit in verband met de huidig geldende coronamaatregelen. Gerrit Bruggink dankt alle vrijwilligers voor hun dankbare taak.

Een lichtje brandde bij het graf van Lieutenant Kavanagh. Foto: PR