Liesbeth Spaansen: mijn thuiswerkplek. Foto: Jesse Oukes
Liesbeth Spaansen: mijn thuiswerkplek. Foto: Jesse Oukes

‘Ze kunnen me uittekenen in gele trui achter de laptop’

Het jaar 2020 begon voor weekblad Contact Bronckhorst voortvarend met het aankondigen van verschillende evenementen en het starten van de tweede helft van sportcompetities. Ik bezocht, dat doe ik al vele jaren, de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente en sprak met burgemeester en wethouders en vele vrijwilligers over het nieuwe jaar. Iedereen zat vol plannen. Het zal niemand verbazen dat, als ik na afloop huiswaarts ga, de hal al bijna leeg is.

Onder de mensen zijn, naar verhalen luisteren en die aan het krantenpapier toevertrouwen is prachtig om te doen. In 2020 begon dit met het bridgetoernooi voor een goed doel, waren het welpen die taart bakten voor de burgemeester omdat de welpenspeltak het honderdjarig jubileum vierde, een jong racetalent die op het circuit van Zandvoort voluit wilde gaan, over schrikkelkinderen en een -bruidspaar en de Monumentendagen. Voor de Kunst4daagse schoof ik aan voor het plannen van artikelen. Ik heb trouwens wel wat met activiteiten op het gebied van kunst, scholen, sport, molens en muziek.

En toen, toen kwam corona. ‘Afgelast in verband met het coronavirus’ was een zin die we die eerste weken steeds opnieuw lazen. Kleine activiteiten en grootse evenementen, zoals herdenkingen en concerten voor 75 jaar bevrijding werden afgelast. Er kwamen artikelen over corona, richtlijnen en ervaringen van mensen die aan het herstellen waren. Niet wetende dat we daar uiteindelijk het hele jaar 2020 mee bezig zouden blijven.

Omdat ik al vaker achter de laptop vanuit huis werkte, viel het in de eerste lockdownperiode niet eens zo op. Oké, er konden minder interviews op locatie, maar dat kon doorgaan via de telefoon. Ik belde campingeigenaren en een duivenmelker over hoe het met ze ging. Burgemeester Marianne Besselink sprak ik via Zoom over haar lustrum. Het lukte om als team week in week uit alsnog mooie kranten door de brievenbus te laten vallen.

Maar buren die ons huis zwaaiend voorbij liepen en lopen, kunnen me intussen wel uittekenen in gele trui achter de laptop. Toch ging ik nog wel op pad. Zoals naar een destilleerder die geen whisky maar handdesinfectiemiddel in zijn ketels stookte, de wethouder die alsnog ’s nachts veertig kilometer ging lopen voor het goede doel, het terugzetten van de haan op een kerktoren, de signeersessie van anhangers van Normaal, de coronaproof opening van de monumentendagen. Ik maakte foto’s van vrijwilligers die tulpen naar verzorgingshuizen brachten, kinderen op versierde fietsen tijdens Woningsdag, de sobere dodenherdenking in Steenderen, het afscheid van de jeugdburgemeester en bij restaurants die klaarstonden met hun wildmenu’s.

Voor 2021 hoop ik dat corona ons gaat verlaten. We blijven in ieder geval mooie verhalen publiceren. Ik zal weer met veel plezier iedere week op pad gaan voor interviews met een foto of naar evenementen en concerten voor een verslag.

Ik zit volop plannen. Zo zijn de voorbereidingen voor de Kunst4daagse Bronckhorst gestart en ik wil jarigen interviewen die op 17 mei 1971 zijn geboren en hun 50ste verjaardag vieren, net als koningin Máxima.

Liesbeth Spaansen, redacteur