Een vestigingscoach houdt een gesprek met nieuwkomers. Deze foto is voor de coronatijd genomen. Foto: Goedele Monnens/Vluchtelingenwerk

Een vestigingscoach houdt een gesprek met nieuwkomers. Deze foto is voor de coronatijd genomen. Foto: Goedele Monnens/Vluchtelingenwerk

Hulp aan statushouders in Bronckhorst onder druk

Vluchtelingen- werk zoekt nieuwe vrijwilligers om vraag aan te blijven kunnen

Door Luuk Stam

HENGELO – Er zijn nieuwe vrijwilligers nodig om het werk van het team Vluchtelingenwerk Bronckhorst voor de huidige vestigingscoaches en spreekuurmedewerkers – ook allen vrijwilligers – behapbaar en leuk te houden. Dat zegt teamleider Karen van Kan van Vluchtelingenwerk Oost Nederland. Ze doet de oproep mede omdat er in de gemeente Bronckhorst dit jaar bijna dubbel zoveel nieuwkomers worden verwacht als vorig jaar.

In die zogeheten taakstelling worden de vluchtelingen met een verblijfsvergunning landelijk verdeeld over de verschillende gemeenten. De gemeenten hebben vervolgens de plicht om deze mensen te vestigen. “Het is nog maar de vraag hoeveel er daadwerkelijk komen”, zegt Van Kan. “Maar we verwachten er meer, dan wil je ook graag meer medewerkers hebben om dat op te kunnen vangen.”

De vrijwilligers van Vluchtelingenwerk helpen – waar nodig ondersteund door tolken – de nieuwkomers op weg in hun nieuwe thuisomgeving. De vestigingscoaches sluiten onder meer huurcontracten af, vragen toeslagen aan, helpen bij het verwerken van de Nederlandstalige post, ondersteunen bij het leggen van de eerste contacten in de buurt en wijzen op belangrijke plekken in het dorp. Waar zitten bijvoorbeeld de supermarkt, het milieuparkje en de dokter? Naast de huisbezoeken en directe contacten met de statushouders zijn er – voor mensen die langer dan acht maanden in Nederland zijn – spreekuren op het kantoor van Vluchtelingenwerk bij de sporthal in Hengelo. In deze coronatijd krijgen de statushouders daarnaast na elke persconferentie vertalingen toegestuurd, krijgen ze informatie over hoe een afspraak te maken voor een coronatest en zijn er checks in het geval van quarantaine. Is er bijvoorbeeld iemand in de buurt die voor boodschappen kan zorgen? “We denken mee, zonder direct alles zelf op te pakken”, aldus Van Kan.

De huidige situatie maakt het vinden van vrijwilligers lastiger, stelt de teamleidster. “We merken dat mensen die interesse hebben in vrijwilligerswerk vaak ook tot de risicogroep voor corona behoren”, verklaart ze. “Ze hebben de pensioenleeftijd of zijn om gezondheidsredenen gestopt met werken. Ik heb het idee dat veel van deze mensen denken dat er op dit moment niks kan, dat is niet zo. Ons werk gaat door, op een veilige manier.”

Dineke Pelgrom uit Drempt is één van de drie vestigingscoaches in Bronckhorst. De vrijwilligster merkt dat de contacten met de statushouders in deze tijd wel wat moeizamer verlopen, maar ze vindt het goed te doen. “Er gaat veel via de app”, vertelt ze. “Soms moet je toch even naar ze toe, maar dat gaat prima. Mensen zijn over het algemeen heel voorzichtig, ze dragen mondkapjes en houden afstand. Dat doe ik zelf uiteraard ook. Als mensen net nieuw komen, is het wel lastig. Kringloopwinkels, de Action, alles is gesloten. Waar ga je dan naartoe voor de huisinrichting? Het lukt, maar het is minder gemakkelijk en spontaan.”

De Dremptse zet zich – naast een baan, ze is daarmee een uitzondering – al enkele jaren in als vrijwilligster voor Vluchtelingenwerk. Dat doet ze met veel plezier. “Het is super leuk en dankbaar om te doen”, vindt Pelgrom. “Je leert er zelf heel veel van. Je moet ineens over dingen nadenken waar je nog nooit over na hebt gedacht. Deze mensen komen ook in een compleet nieuwe wereld terecht. Jij bent voor hen daarin het eerste aanspreekpunt. Dat is voor hen heel belangrijk en die waardering voel je ook.”

Na het vertrek van enkele vrijwilligers bestaat het team van Vluchtelingenwerk Bronckhorst uit nog maar drie vestigingscoaches. "Het maakt ons heel kwetsbaar”, zegt Van Kan. Ook Pelgrom vindt het team momenteel te klein. "Voorlopig gaat het goed doordat we onderling heel sociaal naar elkaar zijn”, stelt ze. "Als de één op vakantie is of om wat voor reden dan ook even een stap terug moet doen, loopt de ander een stap harder. Dat lost zich dan op, maar het zou heel fijn zijn als we er een paar mensen bij zouden hebben.”

Teamleidster Van Kan benadrukt dat nieuwe vrijwilligers nooit alleen starten. Ze worden ingewerkt door de bestaande coaches. Ook zijn er mogelijkheden om trainingen te volgen. Bij ernstige problemen houdt de verantwoordelijkheid van de vrijwilligers op. In zo’n geval wordt in samenwerking met consulenten van de gemeente professionele begeleiding ingeschakeld. “Een vrijwilliger bij ons moet het vooral leuk vinden om dingen te regelen en uit te zoeken”, stelt Van Kan. “Daarnaast moet je mondeling en schriftelijk goed in je taalgebruik zijn en een gezonde portie interesse hebben in een andere taal en cultuur.”

Meer informatie of aanmelden als nieuwe vrijwilliger? Neem dan contact op met Karen van Kan via 0612207508 of mail naar kvankan@vluchtelingenwerk.nl.