Fit zijn moet nieuwe gewoonte worden

Fit zijn moet nieuwe gewoonte worden

VORDEN/REGIO - "Wij moeten van ‘fit zijn’ een nieuwe gewoonte maken. Gezond eten en goed slapen zijn net zo essentieel als regelmatig bewegen, zeker nu Nederland geteisterd wordt door een grote gezondheidscrisis."

Dat zegt dr. Stefan van Rooijen, initiatiefnemer van de programma's Fit4Surgery en Fit4Life. "Na corona zullen wij anders moeten gaan denken over de manier waarop wij onze gezondheidszorg organiseren. Werken aan je conditie en het verbeteren van je leefstijl is effectiever én goedkoper dan het slikken van medicijnen”, aldus dr. Van Rooijen. De mentale en fysieke gesteldheid nemen af. Dat zien ook fitnessondernemers bij hun clubleden gebeuren. En dat zijn dan nog de mensen die bewust de keuze hebben gemaakt om iets te doen. Maar de wekelijkse uurtjes in de sportschool zijn omgezet naar inactiviteit, waardoor de gezondheid te lijden heeft. Volgens Jaap Hesselink van Indoor Sport Vorden, lid van de overkoepelende organisatie van Exclusieve Sportcentra, duwen de coronamaatregelen veel mensen in de richting van snacks, Netflix en een grotere alcoholconsumptie: “De nadelige gevolgen van deze crisis voor de volksgezondheid kunnen nog wel eens een naijleffect krijgen als de overheid onze branche niet naar waarde weet te schatten”.

Het wordt vaak onderschat, maar met 3.5 miljoen fitnessbeoefenaars spelen de sportscholen in Nederland een grote rol in het gezonder en fitter maken van onze samenleving. Nergens ter wereld is het netwerk van professionele sport- en bewegingscentra zo groot als hier. Voor het kabinet en de overheid een geweldig uitgangspunt als zij de Nederlandse burger vitaler willen maken en weerbaarder tegen ziekten en virussen. Als verwijsadres van fysiotherapeuten, huisartsen en specialisten is het door Rutte benoemde ‘zweethok’ zoveel meer. Het is een veilige en gecontroleerde sportieve ontmoetingsplaats, die bewezen bijdraagt aan de gezondheid van heel veel Nederlanders. Deze miljoenen mensen nemen zelf de verantwoordelijkheid om aan hun eigen vitaliteit te werken.
Ook van Rooijen ziet de sportscholen als vitaliteitsmotor van Nederland. ‘Dat is de reden dat we dit jaar gezamenlijk inzetten op het aanbieden van het Fit4Surgery en Fit4Life programma in de sportscholen.’ Hiermee komt een wetenschappelijk bewezen leefstijlprogramma ineens binnen bereik van velen. En daarmee ook het fit en vitaal zijn.

Halverwege 2020 zagen we na de eerste lockdown reeds schrikbarende cijfers van onderzoeksbureau Ipsos in samenwerking met de Volkskrant. Maar liefst 38 procent van de ondervraagden gaf aan minder te bewegen en 35 procent gaf aan meer stress te ervaren. Na de tweede golf werd er zelfs door 44 procent van de ondervraagden minder gesport. Deze cijfers zouden voldoende alarmerend moeten zijn om ervoor te zorgen dat mensen weer onder deskundige begeleiding in beweging komen. Gemiddeld werden Nederlanders tijdens de eerste lockdown drie kilo zwaarder en nu tijdens de tweede zelfs meer dan vijf kilo. Dit zijn verontrustende cijfers omdat de volksgezondheid op langere termijn onder druk kan komen te staan als gevolg van dit overgewicht.