De cover van het boek. Foto: PR
De cover van het boek. Foto: PR

Boek over oprichter Urtica de Vijfsprong

VORDEN - Derk Klein Bramel was de oprichter van een van de eerste zorgboerderijen in Nederland: Urtica de Vijfsprong in Vorden. Een biologisch-dynamische zorgboerderij die de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking combineert met een behandelingstraject voor mensen vanuit de psychiatrie. Derk heeft een verbindende rol gehad op vele vlakken. Na zijn overlijden was het idee om een boek samen te stellen al snel geboren. Op de vraag aan de diverse auteurs of ze een bijdrage wilden leveren is enthousiast gereageerd zodat het een veelzijdige bloemlezing is geworden. Mirjam Ganzevles van Uitgeverij de Groene Gans in Vorden: "In zijn rijke leven heeft Derk veel mensen geïnspireerd, en we hopen dat dit boek die rol kan voortzetten."

In het boek is te volgen hoe de oude boerderij Laanzicht langzaam werd omgetoverd tot de huidige zorginstelling Urtica en boerderij De Vijfsprong. “Derk werd geboren op 4 april 1953 in een boerengezin in Vorden. Zijn ouders, Willem Klein Bramel en Riek Haverkamp, kregen drie kinderen waarvan Derk de middelste was. Op de boerderij, toen Laanzicht geheten, woonden ze in bij zijn grootouders van vaders kant. Ook woonden er twee jongere ooms nog thuis. Het bedrijf ging namelijk over van vader op oudste zoon.”

Met bijdragen van Willem Beekman, Maartje van Binsbergen, Wiebe Cool, Tineke Duyndam, Ondine Gordijn, fam. Klein Bramel, Bart Jan Krouwel, Ina Pardijs, Henk Poppenk, John van Schaik, Regula Signer, Ed Taylor, Jan Visschers, Hilda Vliegenthart, Jan Weijsenfeld, Astrid van Zon.

‘HUMUS voor de mensheid' zal op 4 april 2021 verschijnen. Het is vanaf nu te bestellen via www.degroenegans.nl.